1. Green cargos bekymmer

Green cargo har en lång historia av ekonomiska bekymmer. Effekten av corona-pandemin och ett allt större behov av nya lok har gjort problemen mer akuta. Det handlar om ett behov av 2,2 miljarder kronor i tillskott.

Green cargos styrelseordförande, Jan Sundling, säger i en intervju med Sekotidningen att det är brådskande men att han tror på en ljusare framtid.

Sundling säger också att det inte finns planer på ”stora neddragningar”.

Sekotidningen har återkommande skrivit om dålig säkerhet vi växlingsarbete, flera dödsfall har inträffat. För fackets del handlar det därför inte så mycket om att dra ner, utan om att det ska vara två personer vid växlingsarbete, inte en som nu. Dessutom är det väldigt hög arbetsbelastning på vissa bangårdar.

Som styrelseordförande kan Jan Sundling inte säga så mycket om bemanning, men i intervjun säger han att Green cargo ska vara ett bolag med hög säkerhet.

2. Politiker vill slippa pendeltågsproblem

Det finns ett stort missnöje bland de anställda på MTR pendeltågen i Stockholm. – Det är ett bekymmersamt läge på arbetsplatsen, folk mår skit, är upprörda, förbannade, kränkta, lyder ett uttalande.

Även om det är MTR som kör trafiken och har arbetsgivaransvaret ligger det yttersta ansvaret hos trafikpolitikerna i Stockholms stadshus med trafiklandstingsrådet och moderaten Kristoffer Tamsons i toppen.

Men när trafiknämnden bjöds in till möte om situationen på pendeltågen dök han inte upp. Oppositionsregionrådet Jens Sjöström S, är besviken på att Tamsons inte kom och han är besviken över svaret på det brev som socialdemokraterna skrev sedan Tamsons hållit sig borta från mötet.

Ett förslag från socialdemokraterna om en fördjupad undersökning av arbetsmiljön röstades också ner.

3. Olof Palme i Statsanställd

Vem mördade Olof Palme och varför skedde mordet? Det var många som hoppades på svar i onsdags. Svaret blev det många anade, att utredarna inte vet, men att de anser sig ha starka indicier för det de tror.

Det är kanske inte så konstigt att Palme som mordoffer nu får mycket större utrymme än Palme som politiker. Därför har vi återpublicerat den allra sista intervjun som han gav. Det var Ingvar Ygeman, chefredaktör för tidningen Statsanställd, nuvarande Sekotidningen som gjorde intervjun, samma dag som Olof Palme blev skjuten. Läs vad han ansåg om Sekos frågor 1986.

Läs mr här: Sista intervjun med Palme