Du står i Kriminalvårdens monter på Stockholmsmässan, varför då?

– Kriminalvården expanderar kraftigt och då ökar också behovet av personal till köken på anstalterna i landet. Vi vill väcka ett intresse för yrket och vad det betyder för samhället. Därför deltar vi på mässan Gastronord för att prata mat och svara på frågor.

Vilka frågor har du fått från besökare?

– Det har varit många frågor om vad de intagna får för mat, och varför de får så bra mat, att de borde få dålig mat, som en del av sitt straff. Då förstår man inte hur viktig maten är för att våra intagna ska kunna återanpassas till samhället. Alla förtjänar bra mat.

– Vi vet också av erfarenhet att bra mat minskar risken för konflikter. Maten är därmed en viktig del av säkerhetsarbetet och arbetsmiljön.

Bra villkor och arbetstider

Hur är det att arbeta i ett fängelsekök jämfört med ett restaurangkök?

– Vi har alltid en full matsal, de kan ju inte välja någon annan att gå till, säger Johan Karlsson med ett leende.

– Skämt åsido, vi får väldigt mycket positiv respons. Vi är idag fem kockar på 100 intagna, men vi kommer att ha 500 intagna inom kort. Vi har även en välbesökt personalrestaurang.

Hur är det att jobba på Kriminalvården?

– Vi har väldigt bra villkor med mycket ledighet och bra arbetstider. Efter många år med kvälls- och helgarbete känns detta som ett ”vanligt jobb” med 8-17-dagar. Det är ett tryggt jobb där jag får mycket energi av alla positiva klienter.

Vi får väldigt bra gehör från klienterna. De brukar skriva lappar till oss i köket där de säger att vi gör ett bra jobb.

Johan Karlsson

Hur blir du bemött av de intagna?

– Vi får väldigt bra gehör från klienterna. De brukar skriva lappar till oss i köket där de säger att vi gör ett bra jobb.

Vegetariskt på menyn

Vad lagar ni för mat?

– Vi serverar mycket vegetariskt för att jobba mer klimatsmart, men även för att introducera alternativ till de mer traditionella animaliska alternativen. Vi strävar efter att alltid laga vår mat från grunden som kan vara allt från fonder som används i olika såser och grytor till vegetariska biffar och köttbullar. Vi bakar även bröd och fika till våra klienter och personal.

Hur länge har du arbetat som kock?

– Jag har tillbringat hela mitt yrkesliv i restaurangbranschen och sedan 2,5 år tillbaka har jag varit kock på Österåker. Jag trivs väldigt bra här och känner att det jag och mitt team levererar varje dag från köket gör skillnad och att jag får jobba med det jag älskar, att laga mat. Vällagad, god mat gör gott för kropp och själ.

– Kan vi dessutom skapa ett intresse för mat och hälsosammare val i vardagen för våra klienter så är det något positivt och som kan vara en del av en förändringsresa till ett bättre ut.