Anina Levén vågar jobba som flaggvakt igen. Det trodde hon inte för några månader sedan.

Anina Levén glömmer inte fredagen den 29 november. Medan arbetet med att riva en gångbro pågick var både E4 och E20 intill Vårby i Stockholm avstängda. Anina Levén stod vid en trevägskorsning med uppgift att stoppa all trafik utom räddningstjänst och kollektivtrafik. Klockan var ungefär 23 och det var många bilar ute. 

– Många var irriterade på vägarbetet. Fle­ra kastade glåpord mot oss, säger Anina. 

När hon stoppade en personbil med en man och en kvinna i framsätet klev mannen ur bilen och började hota henne. 

De slängde runt mig som om jag var en liten vante. Kvinnan skrek att de ska döda mig 

Anina Levén

– Han var så nära att det kändes som att han verkligen var i mitt ansikte när han skrek ”vet du vem du har att göra med?”. 

Sedan satte sig mannen i bilen och körde rakt fram mot Anina. Hon försökte komma undan men de körde på henne. Paret nöjde sig inte med det, de klev ur bilen igen och kvinnan slog Anina i ansiktet medan man­nen höll fast henne. 

– De slängde runt mig som om jag var en liten vante. Kvinnan skrek att de ska döda mig. 

När paret satt sig i bilen för att köra vidare ringde Anina polisen. Under samtalet kom en polisbil till platsen på väg till ett annat ären­de. Polisen stoppade bilen och snabbförhör­de mannen och kvinnan på plats. 

– Jag grät och skakade i hela kroppen. Jag var livrädd. De skulle kunna komma till­ baka så jag vågade inte vara kvar på jobbet. 

Anina var sjukskriven i två månader. Frak­turen i näsbenet gör sig påmind om den fy­siska skada hon ådrog sig. 

– Jag tog dödshotet på allvar, så psykiskt har det varit en mardröm. Det tog lång tid innan jag ens vågade gå ut. 

När Sekotidningen pratade med Anina för­sta gången i februari hade hon inga planer på att arbeta som flaggvakt igen. Men med stöd av psykolog och pojkvän är hon sedan slu­tet av april tillbaka på deltid samtidigt som hon studerar. 

Jag tog dödshotet på allvar, så psykiskt har det varit en mardröm. Det tog lång tid innan jag ens vågade gå ut 

Anina Levén

– Jag är försiktig på jobbet. Det är inte yrket jag är rädd för. Jag är dock fortfarande orolig för att träffa paret. Men, jag har förstått att sannolikheten är liten. 

Arbetsgivaren ATA Hill & Smith anmälde händelsen till Arbetsmiljöverket. Ärendet avslutades efter att verket tagit del av företa­gets utredning om olyckan. Polisens utred­ning är ännu inte klar. Eftersom det finns vittnen hoppas Anina att de skyldiga ställs inför rätta. 

En kollega till henne blev påkörd av en bilist förra sommaren. Den polisutredning­en lades ned i brist på bevis. 

– Så här efteråt tycker jag att vi borde ha va­rit två flaggvakter eftersom det var så mycket trafik och så mycket irritation mot vägarbetet. Särskilt när det är tjejer som är flaggvakter borde man tänka på det. Det är mycket res­pektlöshet mot oss tjejer i en mansdominerad bransch som den här, säger Anina Levén.