Det är ingen hemlighet att kriminaliteten ökar i Sverige. Vi ser det i våra städer, på våra gator och i våra hem. Samtidigt tvingas våra poliser att slita sitt hår i försöket att upprätthålla lag och ordning.

Regeringen har lovat stora reformer för att komma åt brottsligheten och målet är att fler ska sitta i fängelse under längre tid. Antalet platser i anstalter och på häkten ska tredubblas fram till 2033, enligt Kriminalvårdens prognos.

Del av regeringens plan

Justitieministern säger att Kriminalvårdens utbyggnad är en del av regeringens plan för att trycka tillbaka det grova våldet, strypa den kriminella ekonomin och bryta nyrekryteringen av barn och unga.

Hur Kriminalvården ska klara utbyggnaden är för mig en gåta.

Men vad händer när de allt fler brottslingarna väl grips? Jo, då möts de av en verklighet där fängelseplatserna är fulla till bristningsgränsen med dubbelbelagda celler. Därtill personalbrist som gör att de inte finns tillräckliga resurser för att hantera situationen, som är akut.
Hur Kriminalvården ska klara utbyggnaden är för mig en gåta.

Våld och konflikter

Vi har besökt Skänningeanstalten där personal vittnar om en alltmer frustrerad situation med mer våld och ökande konflikter.

”Vi har sett en ökning av våld och hot, särskilt mellan klienterna. Vad det beror är bara spekulationer, men vi har sämre närvaro än tidigare på avdelningarna”, menar Sekos representant.

Energihjältar kända från tv

Till en positivare sak: ni tittar väl på tv-serien ”Högspänning”? Där får du bland annat följa Angelica och Kristoffer under deras arbetsdagar i energibranschen. Vi har träffat energihjältarna vars program nominerats till tv-priset Kristallen