–Utredningen är inte klar ännu, säger biträdande institutionschefen Joachim Reif, till Sekotidningen.

Sekomedlem

En av de utpekade är medlem i Seko och arbetar i dag på Nereby. Enligt uppgift har han anställt de fem som anses ha kopplingar till extrema rörelser och är arbetsbefriad just nu.

Regeringen gör en översyn av Sis

Nyhet

–Vi har precis börjat en förhandling med arbetsgivaren om vår medlem och jag kan inte säga något om den i dagsläget, säger Mikael Bergkvist, ordförande för Seko inom Statens institutionsstyrelse, Sis.

Dagens Nyheter och Sveriges Radio har rapporterat att flera behandlingsassistenter som arbetat på Sis ungdomshem Nereby de senaste åren misstänka ha haft kopplingar till muslimska extremister. De ska ha arbetat på en avdelning med särskilt vårdkrävande pojkar mellan tolv och sexton år.

Vandelkontroll

Enligt DN är de fem som tidigare arbetat på institutionen kända namn för poliser, forskare och journalister som följer den radikala islamismen i Sverige. Tidningen uppger också att personal försökt påtala problemen för Nerebys ledning.

Brottsuppgifter raderades inte – Linda förlorade jobbet

Nyhet

När Sis anställer personal gör man en så kallad vandelkontroll, vilket i praktiken enbart innebär en koll med polisens belastningsregister.

–Den säger ju inte så mycket om den personliga lämpligheten. Vi sitter just nu och diskuterar hur vi ska kunna bli bättre på att rekrytera rätt personer, säger Joachim Reif.

Salafism

Salafism är en bokstavstrogen tolkning inom sunni-islam.

Salafism har i vissa fall visat sig utgöra grogrund för våldsbejakande jihadism.

Det finns även öppet jihadistisk inriktad salafism, som omfattas av terrorgrupper som al-Qaida och IS. 

Källa: DN och Försvarshögskolans rapport ”Mellan salafism och salafistisk jihadism – påverkan mot och utmaningar för det svenska samhället

Joachim Reif har tidigare sagt till DN att ledningen varit alldeles för naiv när det gäller den personal som man nu misstänker har påverkat pojkarna på Nereby. Han säger till Sekotidningen att han inte har något ytterligare att tillägga.