23-åringen skulle anlägga en väg över en myr inför skogsavverkning utanför Solberg, nio mil från Örnsköldsvik.

Men plötsligt gav myren vika under grävmaskinen som sjönk ner på ena sidan, och sedan gled ut flera meter ner under isen från myren. Det berättar 23-åringens mamma för Aftonbladet.

Det tog ett dygn innan kroppen hittades i vattnet.

En förundersökning om arbetsplatsolyckan är inledd vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål (Rema). Olyckan utreds också av polis, Arbetsmiljöverket och de inblandade företagen.

SCA: Vill få klarhet

23-åringen gjorde arbetet åt en underentreprenör till skogsbolaget SCA. Presschefen Robert Östholm kan inte säga hur olyckan kunde ske.

– Vi vill få klarhet i hur det kommer sig att den här maskinen har hamnat ute på tjärnens is, säger han.

I Aftonbladet ställer pappan till den omkomne 23-åringen frågan om SCA märkt ut tydligt var tjärnen var någonstans. Hade ni gjort det?

– Allt sådant ska utredas. Exakt hur alla de bitarna ser ut ligger i det som utreds. Det kommer att tittas på noga, säger Robert Östholm till Sekotidningen.

Många dödsolyckor

Dödsolyckan var den nionde arbetsplatsolyckan inom loppet av sju dagar. Vid skrivande stund har runt 60 personer mist livet på jobbet under 2023 – det ungefärliga antalet beror på att statistiken kan tolkas olika. Så många arbetstagare har inte dött sedan 2011.

De flesta olyckorna sker inom byggbranschen, jordbruk och skogsbruk, tillverkningsindustrin samt
transport och magasinering, enligt Arbetsmiljöverket.

Flera arbetsplatsolyckor med dödlig utgång i år har inträffat vid arbete med grävmaskin, hjullastare eller dumper.

Grävmaskin välter över arbetstagare

15 mars. En spårbunden grävmaskin med en påkopplad betongblandare välter utanför Tormestorp i Skåne. Polis larmas till platsen. En arbetsledare på WR Montör i 30-årsåldern har klämts fast och avlider senare till följd av skadorna.

Marken ger vika under grävmaskin

20 april. Polisen får larm om att en grävmaskin har vält på Sandahls bergtäkt strax utanför Vetlanda och att en maskinförare har klämts fast. Mannen avlider till följd av olyckan.

Pojke kläms ihjäl under hjullastare

7 augusti. En 14-årig pojke har ett sommarjobb på en bondgård och omkommer i en arbetsplatsolycka. En hjullastare som pojken kör välter och han kläms ihjäl under den. Olyckan inträffar utanför det lilla samhället Maerbäck, söder om Ulricehamn.

Fordonet var en mindre hjullastare, en kompaktlastare från Avant, skriver Arbetarskydd. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter är det förbjudet för minderåriga att köra fordonet.

Maskinförare krossas av skåp

15 augusti. En arbetsplatsolycka inträffar i Erikslund i Västernorrlands län. En maskinförare arbetar ensam. Vid något tillfälle lämnar han arbetsfordonet och får teleskåpet över sig. Den 63-årige mannen avlider av krosskador i ambulansen på väg till sjukhuset.

Ung kvinna påkörd av dumper

13 november. En 18-årig maskinförare omkommer i en arbetsplatsolycka utanför LKAB:s gruva i Kiruna. Hon var på rast när hon blev påkörd av en dumper. Hon fördes till sjukhus där hon senare avled av sina skador.

Maskinförare faller från hjullastare

21 november. En maskinförare dör i närheten av Kristinebergsgruvan i Lycksele kommun. Maskinföraren faller från en hjullastare från över en meters höjd och får en hjärnblödning till följd av fallet. Han avlider av sina skador, skriver Byggnadsarbetaren.

Körs på av hjullastare

27 november. En anställd på Sobackens avfallsanläggning blir påkörd av en hjullastare och avlider till följd av sina skador. Dödsolyckan inträffar på ett område där biobränsle till kraftvärmeverket hanteras.  

Myrmarken ger vika under grävmaskin

15 december. Myrmarken ger vika under en grävmaskin som sedan sjunker genom isen på en tjärn. Den 23-åriga maskinföraren hittas avliden efter ett stort sökpådrag.