I förra veckan, den 15 augusti, omkom 63-årige maskinisten Håkan Lundberg i en arbetsplatsolycka. 

 Han var ute på ett jobb tillsammans med sin kollega i Erikslund utanför Ånge i Västernorrlands län. De skulle bland annat ta ner telekablar och stolpar åt Eltel Networks, som hade fått uppdraget av Telia. 

Vid slutet av arbetsdagen jobbade Håkan Lundberg ensam och hade radiokontakt med sin kollega. Klockan var då omkring 15.30. 

– Det sista som hände var att han sa i komradion: Nu far vi till kojan och gör kväll, säger brodern Stefan ”Pecka” Lundberg, som drev firman Bröderna Lundbergs Gräv tillsammans med sin omkomne bror. 

”Det var hemskt”

Håkan Lundbergs kollega åkte i väg till kojan, det vill säga arbetsboden, och väntade där en stund. Men eftersom Håkan inte kom dit, vände han tillbaka för att se om något hade hänt. 

När han kom fram till arbetsstället såg han att ett stort teleskåp med tillhörande betongfundament hade vält över Håkan. 

– Det var hemskt. Jag åkte dit och vi tog loss honom. Han levde och jag pratade med honom tills ambulansen kom dit, säger Stefan Lundberg.

Skulle gå i pension

Håkan Lundberg hade fått krosskador i bröstkorgen och ben, och dog i ambulansen. Han hade jobbat hela sitt liv som maskinförare. Först som egenföretagare åt Televerket, senare åt Telia, Eltel, med flera. Han hade en sambo och två barn, och skulle snart gå i pension.  

– Det är så jävla sorgligt, allting. Han var uppväxt i maskin. Han visste precis vad han skulle göra i alla lägen, säger Stefan Lundberg. 

– Det är därför det är så jäkla obegripligt allt det här. Han brukar aldrig göra något helt själv utan sin kollega nära, eller utan att ha kontakt i komradion. 

Håkan Lundberg
Håkan Lundberg.

”Marken var blöt”

Varför olyckan inträffade är oklart. Stefan Lundberg har en teori att Håkan fått för sig att lyfta teleskåpet själv med grävlastaren, och gått ur från maskinen till teleskåpet av någon anledning. Varpå skåpet måste ha tippat över. 

– Marken var blöt. Det har varit mycket nederbörd i området. 

Bröderna Lundbergs Gräv är ett familjeföretag, som startades av Håkan och Stefan Lundbergs far. Flera personer i familjen arbetar i företaget. 

– Det känns jäkligt tungt att behöva jobba igen. Samtidigt är det bra att jobba. Man tänker på något annat också, säger Stefan Lundberg. 

Olyckan utreds av polis

Arbetsplatslyckan utreds vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema. Arbetsmiljöverket, Polisen och de inblandade företagen ska nu utreda olyckan parallellt. 

Åklagaren Märta Warg vill inte kommentera uppgifterna om hur olyckan kan ha gått till. 

– Det ska inte ha varit något tekniskt fel på maskinen, mer än så kan jag inte säga, säger hon.