En man i 40-årsåldern blev påkörd av en hjullastare på måndagsförmiddagen, och avled till följd av sina skador. Dödsolyckan inträffade på ett område där biobränsle till kraftvärmeverket hanteras. 

Anhöriga är underrättade om dödsfallet.  

En förundersökning om arbetsplatsolyckan är inledd vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål (Rema).  

– Nu ska vi säkra bevisningen, hålla förhör i ärendet och ta in dokumentation, bland annat kring vad man har för rutiner och regler gällande trafik på anläggningen, säger riksåklagaren Maria Johansson. 

Sobacken

 …är ett energi- och miljöbolag. Det är ett avloppsreningsverk och biobränslebaserat kraftvärmeverk, strax utanför Borås. Anläggningen invigdes under hösten 2019, och producerar bland annat fjärrvärme och el genom att elda avfall.

Ingen misstänkt

En övervakningskamera kan ha fångat händelseförloppet, uppger riksåklagaren. Polisen utreder olyckan parallellt, och genomför teknisk undersökning och förhör.  

Är någon misstänkt för något brott?  

– Nej, vi har ännu inte delgivit någon misstanke om brott, säger Maria Johansson. 

Den omkomne mannen var anställd hos en samarbetspartner till Borås Energi och Miljö, uppger företagets kommunikationschef Jonas Holmberg.  

– Vi ska titta på vilka rutiner vi har och vilka vi kan förstärka för att en sådan här händelse inte ska inträffa igen, säger han.

Porträtt på Jonas Holmberg, informationschef på Borås Energi och Miljö, framför kraftvärmeverket vid Sobackens avfallsanläggning.
Jonas Holmberg, kommunikationschef på Borås Energi och Miljö.

”Föraren mår dåligt”

Miljö-och energibolaget har inlett en egen utredning av olyckan, som görs tillsammans med skyddsombud, samarbetspartnern och representant från det företaget. 

Föraren som körde på mannen som omkom har fått krisstöd. 

– Han mår väldigt dåligt, säger Jonas Holmberg. 

Ett kriscenter har upprättats av Borås Energi och Miljö till stöd för chockade medarbetare.  

”Våra varmaste tankar går till den omkomnes familj och vänner i denna svåra stund”, skriver företaget på sin hemsida.