Hur lång ledighet har jag rätt till?

Enligt semesterlagen har du rätt till 25 dagar, eller fem veckors semester varje år.

Du har rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under sommarmånaderna juni, juli augusti, om det inte står något annat i ditt kollektivavtal. 

Det är arbetsgivaren som bestämmer exakt när du får ledigt, men det ska vara i samråd med dig. Du ska få besked om semestern senast två månader i förväg.

Får jag lön under ledigheten?

För att få lön under hela semestern ska du vanligtvis ha varit anställd ett intjänandeår. Det betyder att om du ska få fullt betald semester sommaren 2022 ska du ha jobbat från 1 april 2021 till sista mars 2022.  

Har du arbetat kortare tid minskas antalet betalda semesterdagar, men du har fortfarande rätt till 25 dagar med obetald semester.  

Varje betald semesterdag har du även rätt till semestertillägg på 0,43 procent av månadslönen.  

I vissa avtal kan man få betald semester i förskott, efter fem års anställning anses den vara intjänad. 

Har jag rätt till semester som timanställd?

Ja, du har rätt till semester oavsett anställning. Om du jobbar mindre än tre månader kan dock din semester avtalas bort, enligt semesterlagen. I sådana fall får du semestersättning i stället för ledighet.

Måste jag ta ut semester?

Du måste ta ut 20 betalda semesterdagar, men kan spara fem i upp till fem år. Om du inte har betald semester kan arbetsgivaren inte tvinga dig att ta ut den. 

Kan jag få pengar i stället för semester?

Om du är anställd tre månader eller mindre kan du komma överens med din arbetsgivare om att få semesterersättning i pengar i stället för ledighet. Det är vanligt när man till exempel har ett sommarjobb.  

Vad händer med semestern om jag har varit sjuk eller ledig?

Du tjänar in viss betald semester även när du är sjuk eller föräldraledig.  

Vad händer om jag blir sjuk på semestern?

Blir du eller dina barn sjuka under semestern kan du avbryta ledigheten. Sjukanmäl till arbetsgivaren och anmäl och ansök om ersättning hos Försäkringskassan. Du kan då ta ut semesterdagar vid ett senare tillfälle. 

Semesterlagen är dispositiv, vilket innebär att facket kan sluta avtal som skiljer sig från lagen på olika sätt. 

Kontakta ditt fackliga ombud

För att vara helt säker på vad som gäller på just din arbetsplats kan du alltid kontakta din lokala företrädare för Seko, alternativt kontakta Seko Direkt.