Det var strax efter midnatt, natten mot måndag den 13 november, som olyckan skedde ovan jord inne på industriområdet i Kiruna.

Kvinnan, som skulle fylla 19 år i december, var anställd som maskinförare.

Hon var på väg på rast när hon blev påkörd av en dumper. Hon fördes till sjukhus där hon senare avled av sina skador.

– Det kom ett larm 00:15 i natt om att en person var påkörd av en dumper inne på LKAB:s område i Kiruna, säger LKAB:s presschef Anders Lindberg till Arbetet.

Jobbade andra veckan

Enligt Expressen körde kvinnan ursprungligen lastbil på området, men var under upplärning för att köra andra maskiner sedan lastbilen gått sönder.

Vid olyckstillfället arbetade hon sina andra vecka på arbetsplatsen.

Underentreprenör till BDX

Kvinnan var anställd hos en underentreprenör till BDX-företagen, som bland annat har transportarbeten och vägunderhåll inom LKAB:s industriområde.

Fredrik Palmquist som är kommunikationschef på BDX vill inte uppge vilken underentreprenören är, men bekräftar att kvinnan och föraren som körde dumpern arbetade på samma företag.

Hur mår dumperföraren som var inblandad i olyckan?

– Verkligen inte bra. Vi har precis avslutat ett möte där vi har samlat personalen och gått igenom vad som har hänt, tillsammans med professionell hjälp. Vi har erbjudit samtalshjälp och annan hjälp till de som har varit närmast det hela.

Fredrik Palmquist, kommunikationschef på BDX.

Hur skulle du beskriva stämningen på arbetsplatsen?

– Förstämd. Naturligtvis är människor ledsna.

Vad händer nu?

– Vi ska framför allt ta hand om personalen. Sedan har det påbörjats en utredning kring hur det här kunde hända.

Olyckan utreds av Polisen

Polisen utreder händelsen under ledning av åklagaren Åse Schoultz på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål (Rema), skriver Arbetet.

– Jag sitter och läser handlingar nu, så jag har inget att säga i dagsläget. Nu får polisen jobba i lugn och ro, säger hon.

Kvinnans anhöriga är underrättade.