När klimatorganisationen Fridays for Future, rörelsen som Greta Thunberg startade, bad LO att utlysa en strejk för klimatet blev svaret nej. Men i ett uttalande säger Sekos vice ordförande, Gabriella Lavecchia, att klimatet är den enskilt största och viktigaste frågan vi har att hantera inför framtiden.

– Vi stöttar självklart Fridays for Futures arbete för att alla ska följa Parisavtalet, att politikerna måste lyssna på vetenskapen och att vi i klimatarbetet måste ta hänsyn till klimaträttvisa.

Enligt Seko sätter också facket stort fokus på klimatfrågan och man gör det också ur ett globalt perspektiv. Genom Union to Union arbetar svenska fackförbund med utvecklingssamarbete i globala frågor, och klimatfrågan blir allt tydligare i det fackliga utvecklingssamarbetet.

Världen över jobbar facken för #JustTransition, som är en grön omställning med målet klimatvänliga jobb och anständiga arbetsvillkor.

Seko avslutar sitt uttalande med att facket är i allra högsta grad är delaktiga i kampen för ett hållbart samhälle och att alla medlemmar liksom alla andra som brinner för klimatfrågan är inbjudna att delta i manifestationen på Medborgarplatsen i Stockholm på fredag klockan 13.00.