Runt 400 tågvärdar på pendeltåget i Stockholmsregionen ska fasas ut med start nu i september. Det är ett beslut som fattats i Trafiknämnden i region Stockholm i juni 2021 av Miljöpartiet och de fyra borgerliga partierna.

Vänsterpartiet tycker beslutet var en ”riktigt dålig idé” från första början.

– En kamera kan aldrig ersätta en människa. Tågvärdarna ger trygghet och är viktiga för tillgängligheten på tågen. Efter valet vill vi göra om och göra rätt, om vi får väljarnas mandat, säger Anna Sehlin (V), oppositionsråd i region Stockholm.

Även Socialdemokraternas Jens Sjöström är villig att göra detta.

– Vi kommer vid ett maktskifte verka för att ändra på beslutet, säger han till Sekotidningen.

Tamsons vill ha kameror i stället

Enligt trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) är tågvärdarnas främsta arbetsuppgift att övervaka när pendeltågens dörrar stängs. Övervakningskameror kan göra jobbet lika bra.

Det är en beskrivning som Sekos lokala fackklubb på pendeltåget är skarpt kritiska mot. Tågvärdarnas roll går ut på att ansvara för utrop och information till resenärer, hjälpa till vid evakueringar och nödsituationer, exempelvis vid sjukdomsfall, eller om funktionshindrade behöver hjälp för att ta sig ombord.

Det berättar lokföraren Carina Byström, som har sagt upp sig för att tågvärdarna försvinner, i en intervju med Sekotidningen.

”Två ombord behövs”

Även om tågvärdarna snart fasas ut menar Socialdemokraternas Jens Sjöström att det är möjligt att stoppa avvecklingen, och att partiet är villiga att ta den ekonomiska kostnaden för det.

– Det finns alla skäl att riva upp det här, det är en fråga om säkerhet, arbetsmiljö, resenärernas tillgänglighet. Pendeltågen kör en bit ut på sträckor som är otillgängliga. Vi behöver ha en bemanning på två, säger oppositionsregionrådet.