Förra året beslutade styrande i region Stockholm att alla tågvärdar på pendeltågen i Stockholm ska bort och ersättas av kameror.

Förhandlingar har pågått mellan fackförbundet Seko och MTR. Nu står det klart att över 300 tjänster räddas. Anställda kommer i stället omplaceras inom koncernen, och i vissa fall på andra arbetsställen inom Stockholmsregionen.

Behåller anställningsvillkor

Enligt Seko består den fackliga segern i att man lyckats sluta ett avtal med operatören om att medlemmar får behålla sina anställningsvillkor, grundlön och anställningstid.

Avtalet innebär också att den som arbetat länge på MTR får första tjing på jobberbjudande inom koncernen. Och att det nu ska finnas 30 platser på MTR:s lokförarutbildning att söka. För den som vill kompetensutvecklas.

Fackklubb kritisk

Seko Pendelklubben, fackklubben för tågvärdar på MTR:s pendeltåg, är starkt kritisk till överenskommelsen.

Ordförande Rainer Andersson menar att många tågvärdar ändå blir av med jobbet eftersom de kommer att erbjudas tjänster de inte kan ta.

 – Kollegor kommer att tvingas tacka nej av familjeskäl, geografiska eller fysiska skäl. Detta väger inte upp för att ett antal kollegor slipper bli arbetslösa, säger han.

Vaga löften enligt pendelklubben

Enligt Seko Pendelklubben innehåller överenskommelsen mellan Seko och MTR för vaga löften om att erbjuda tågvärdar andra jobb.

– I förhandlingsprotokollet står det att MTR ska se över möjligheterna. Det betyder ingenting i våra ögon, säger Rainer Andersson.

”Nått vägs ände i förhandlingar”

Sekos ombudsman Thomas Gorin Weijmer, som har förhandlat fram avtalet, håller inte med. Han understryker att det enligt avtalet står att anställda bland annat ska få önska geografisk placeringsort.

– Vi hade nått vägs ände i förhandlingar. Min förhoppning är att den här uppgörelsen kommer att leda till att vi undviker arbetslöshet bland våra medlemmar. Vi har jobbgaranti för samtliga, säger han.

Fortsatta protester

Missnöjet från anställda på Pendeln har varit högljudda sedan region Stockholm fattade sitt beslut. Flera demonstrationer har genomförts.

På lördag anordnas ytterligare en protest mot avskaffandet av tågvärdar på Sergels torg i Stockholm.

Tågvärdar kan avskaffas på andra håll

Region Stockholms beslut har banat väg för andra operatörer att göra liknande förändringar. Arriva genomför just nu en riskanalys om tågvärdarna ska tas bort på Saltsjöbanan, efter klockan 22 på tvåvagnarståg.

–Det är helt galet tänkt, säger Per-Olof Karis, klubbordförande för Seko på Saltsjöbanan och Tvärbanan, till tidningen Första Linjen.

–Att ta bort tågvärdarna kommer leda till ökad otrygghet för passagerna.