Drygt 1 000 pendeltåg ställdes in under de tre dagarna som den vilda strejken pågick. Storstockholms lokaltrafik (SL) har hittills fått in över 6 500 ersättningsansökningar från resenärer. 
 
Det är oklart hur mycket tågoperatören MTR tvingas betala i böter för inställd pendeltågstrafik. 
 
”Vårt mål är att så fort det går börja köra mer och mer pendeltåg”, skriver Erik Söderberg, presschef på MTR Pendeltågen, till Sekotidningen. 

Lokförare stäms av MTR

Riskerar någon lokförare att förlora jobbet? 
 
”Nej, men Almega Tågföretagen har åt oss lämnat en stämningsansökan till Arbetsdomstolen som utreder ärendet”.

Vid strejken första dag stämdes 76 lokförare av sin arbetsgivare MTR. De krävs på 6 000 kronor vardera. MTR uppger att det nu rör sig om fler än så, cirka 100.

MTR vill återupprätta förtroendet

 Har MTR:s anseende påverkats av strejken? 

”Vi har stor förståelse för den frustration och besvikelse som många resenärer har känt senaste tiden. Nu vill vi blicka framåt och arbeta för att återupprätta förtroendet för pendeltågen i resenärernas ögon.”

Med tanke på den senaste tidens uppståndelser på pendeltågen. Hur ser ni på era chanser att behålla tunnelbanans verksamhet, som just nu upphandlas?  

”Vi ser att vi har goda chanser att få fortsätta utveckla tunnelbanan även i nästa kontraktsperiod. Cirka 90 procent av våra resenärer är enligt oberoende mätningar nöjda med sin upplevelse av tunnelbanan, vilket är ett bevis på att vi levererar en tunnelbana i världsklass”, skriver presschefen Erik Söderberg.