Lokföraren Nils Westerberg Ahlmark vill tacka för det stöd de strejkande förarna har fått från resenärer och allmänheten. 
 
– Det är en historisk strejk. Det är första gången en strejk handlat om medborgarnas säkerhet, och inte enbart arbetsförhållanden. 

Lokförare förväntar sig strejk

Den vilda strejken bröt ut på Stockholms pendeltåg den 17 april och pågick i tre dagar. Lokförare på MTR vill stoppa avvecklingen av tågvärdar. 
 
En vild strejk är en olovlig strejk initierad av medarbetare, och inte av facket. 

Vad händer nu? 

– Nu får andra parter ta över. Vi har visat att vi är stridsvilliga, och att vi har en bra sammanhållning på pendeln. 
 
– Vi förväntar oss att vi varslas i strejk i maj. 
 
Om Seko inte varslar om strejk, hur agerar ni då? 
 
– Det får vi ta då. 

Almega och Seko möts

Strejken pågick mitt under förhandlingar om ett nytt kollektivavtal för spårtrafikbranschen. Ett av Sekos krav är stopp mot ensamarbete inom hela spårtrafiken i Sverige. 
 
Arbetsgivarorganisationen Almega Tågföretagen menar att förhandlingarna kraftigt skadats av strejken. Seko anser att Tågföretagen nu vägrar att förhandla
 
Vad säger du om att förhandlingar mellan Tågföretagen och Seko skadats? 
 
– Vi har inte känt stöd från förbundet överhuvudtaget i den här frågan. Därför var den här vilda strejken oundviklig, säger Nils Westerberg Ahlmark. 

Seko utesluter inte strejk

Sekos uppfattning är att facket gjort så mycket man har kunnat.

När det politiska beslutet väl togs gjorde Seko en uppgörelse med MTR om att alla tågvärdar skulle erbjudas nya jobb.

”Vi har opinionsbildat, vi har förhandlat, vi har ställt krav på politikerna. Vi sitter dessutom just nu i förhandlingar på detta avtalsområde”, skriver Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia.

Porträttbild på Gabriella Lavecchia.
Gabriella Lavecchia, förbundsordförande för Seko.

”Man ska också komma ihåg att vi förhandlade fram en lösning som gjorde att ingen av våra medlemmar kastades ut i arbetslöshet.”

Hur kommenterar du att lokförare förväntar sig strejk i maj?

”Utgångspunkten i en avtalsrörelse är alltid att komma överens utan att behöva varsla om konflikt. Men alla vet att avtalsrörelsen på detta avtalsområde är tuff”.

Seko: S svek vallöftet

Gabriella Lavecchia poängterar att det är ett riktigt dåligt beslut att avveckla tågvärdarna.

”Trots att Socialdemokraterna lovade att tågvärdarna skulle få vara kvar så svek man det löftet efter valet. Kritiken borde riktas mot den politiska majoriteten i Region Stockholm”.