76 lokförare stäms för vild strejk: ”Det var väntat”
Ett 70-tal lokförare stäms av MTR efter att ha deltagit i en vild strejk på Stockholms pendeltåg. Lokföraren Moa Friman är inte förvånad.
Tågföretaget MTR stämmer lokförare som deltar i den vilda strejk som utbröt i Stockholms pendeltågstrafik måndagen den 17 april. Det avslöjar tidningen Arbetet.
I stämningen till Arbetsdomstolen, som Sekotidnngen tagit del av, framgår det att det rör sig om 76 lokförare. MTR kräver att de omedelbart återgår i arbete samt betalar skadestånd på 6 000 kronor per strejkande.
Lokföraren stäms i domstol
Lokföraren Moa Friman är inte förvånad över stämningsansökan mot förarna.
– Det här var väntat. Jag är förvånad över att MTR inte gjorde det här tidigare, säger hon.
Hon är själv sjukskriven men deltar i strejken, och har stått med de andra förarna utanför T-centralen i Stockholm.
– Vi fortsätter till och med onsdag, om inte Arbetsdomstolen hinner meddela något annat.
Påverkar det här strejken på något vis?
– Nej.
Vad kommer ni göra med anledning av stämningen som lämnats in?
– Inte så mycket. Vi var förberedda på det här. Strejken kommer att fortsätta, om inte Arbetsdomstolen meddelar att man måste återgå i arbete innan dess.
Hur är stämningen just nu?
– Det är många här. Det är god stämning. Strejken pågår precis som planerat. Vi lokförare står upp för vårt krav på säkerhet på pendeltågen, och tar vårt ansvar.
Stämde Seko Pendelklubben
MTR stämde även Seko Pendelklubben, som organiserar tågvärdar och stationsvärdar på Stockholms pendeltåg. Men de ska nu ha dragit tillbaka stämningen, enligt tidningen Arbetet.
MTR hävdade att Seko inte fullt ut verkat för att få stopp på den vilda strejken och krävde fackklubben på 100 000 kronor i skadestånd.
Har avrått i media
Seko Pendelklubbens ordförande Susann Högye-Bäckman säger att hon har uttalat sig i media flera gånger om att hon och fackklubben inte står bakom strejken.
Hon tycker därmed att hon och Seko Pendelklubben har gjort tillräckligt.
– Vi har ju inte lokförare som medlemmar. Ska jag alltså gå ut till våra medlemmar som inte strejkar och tala om att de inte ska strejka? Det känns kontraproduktivt, säger Susann Högye-Bäckman.