En fraktbåt stävar fram genom ett blått och blickstilla Öresund; dubbla regnbågar bryter den stålgrå himlen över vägfärjan; mitt i ett solgult rapsfält avbryts postrundan av en välförtjänt paus; en knallröd solnedgång bländar högspänningsledningarna över järnvägsspåren.

Det är stämningsladdade bilder som skickats in till fototävlingen. Under arbetsdagen verkar det även finnas tid och plats för eftertanke och drömmande. Och ibland kan fantasin föra iväg en till oväntade platser långt bortom arbetssituationen. Det visar bilderna vi slutligen valde.

Vart är till exempel den ensamma flickan med de tunga väskorna på perrongen på väg? Väntar hon på någon? Ska hon stiga på tåget eller har hon just klivit av? Kanske hon ska fortsätta resan med båt? Fast är det verkligen bara en vanlig vägfärja som dyker upp där i morgondimman över Mälaren? Är det inte snarare Karon som är på väg över oden Styx för att hämta henne – eller oss?

Och vad finns där, på andra sidan, vid ingången till Hades? Först möter vi en riddare i orange som vaktar eldporten framför tunneln som leder vidare mot ett okänt mörker. Eller vänta, nu kanske det gick för fort … vem är då hon i skinnsoffan som så hemlighetsfullt döljer sitt ansikte? Eller han, bakom de kladdiga fönsterrutorna? Var kommer de in i berättelsen? Vi kanske måste backa bandet en aning och välja en annan väg …

Vem vet vart tankarna flyger när de först sätter fart? I vilket fall som helst blev juryn så tagen av alla möjligheter som bilderna tillsammans öppnar, att vi bestämde oss för att utnämna flera fotografer till vinnare och belöna dem med varsin trisslott. Grattis!