Martin Zerman kan hämta sin dotter Elin på dagis trots att han arbetar långa dagar. Foto: Stefan Lindblom

Elin kommer springande i korridoren på förskolan och möter pappa Martin Zerman. Han lyfter upp hennes och de kramas. Hon tar snabbt på sig jacka, mössa och skor och så går de hemåt.

Familjen Zerman bor i Ödåkra utanför Helsingborg. Huset ligger strax intill en gam-mal spritfabrik från 1800-talets slut som just fått nytt liv med restaurang, butiker och tatuerarstudio.

Martin och Elin har sin hemväg förbi fabrikshuset och har sett förvandlingen.

– Det är fantastiskt roligt, säger Martin. Byn har fått nytt liv.

För Martin Zerman, som är asfaltarbetare på Skanska, är det väldigt viktigt att kunna hämta och lämna Elin på förskolan så ofta som möjligt. Om han inte kunde göra det skulle han troligtvis byta jobb.

Barn & jobb

”MTR beter sig som på 1800-talet”

Arbetsrätt

– Barnen är viktigare än jobbet. Vardagen måste gå ihop. Jag är inte ensam om att tycka det. Det har skett ett generationsskifte, fler yngre män tar ut sin pappaledighet, de ser det som något självklart. Företagen måste anpassa sig till det, det är så det är nu, säger han.

Svårt med säsongsarbete

Som asfaltläggare med säsongsarbete är det inte självklart att det finns tid och utrymme och delta i hämtning och lämning på förskolan eller skolan. När Martin arbetar har han långa arbetsdagar, i snitt 10 timmar, och arbetstider som inte motsvarar förskolans öppettider. I Ödåkra är Elins dagis öppet 06.00-17.30.

Martin är helårsanställd vilket betyder att han arbetar in hela året på nio månader. De tre övriga månaderna är han ledig.

Trots arbetstiderna fungerar det smärtfritt att hämta och ibland lämna på dagis.

Barn & jobb

Kraftig ökning av DO-anmälningar mot arbetsgivare

Arbetsrätt

– Ja, det tycker jag. Vi är ett litet arbetslag, två asfaltläggare och en chaufför. Vi har lätt att komma överens om hur vi ska lägga upp jobbet. Min kollega Peter har också barn, säger Martin.

Martin Zerman arbetar långa dagar nio månader om året och får ihop det med hämtning av dottern Elin.

Kollegerna går igenom veckans planering på måndagar och bestämmer hur de ska fördela arbete och dagis- och skolhämtningar.

Det betyder inte att planeringen alltid håller.

– En veckas framförhållning har vi väl, men inte mer, säger Martin. En svårighet är att vi täcker hela Skåne och ibland även Blekinge. Det är ofta korta jobb, så vi kör rätt myck

Det går att kombinera

Arbetsdagarna under säsongen är som sagt långa, men det går att lägga upp jobbet så att det går att kombinera med hämtning minst ett par dagar per vecka.

– Om jag ska gå tidigare tar vi om möjligt det svåra jobbet först, till exempel. Då kan en av oss stanna kvar och göra det enkla på egen hand. Det går att lösa.

– Jag har aldrig hört någon säga något om det. Jag har inte heller fått någon kommentar av typen ”har han ingen fru”.

Elin och Martin har tid att umgås när han har säsongsuppehåll.
Foto: Stefan Lindblom

Martin tror att det kan vara svårare i stora arbetslag där varje individ ansvarar för att köra en maskin som måste vara i gång hela tiden. När han började på Skanska för åtta år sedan var han i ett sådant lag. Å andra sidan var lagbasen väldigt förstående. Så det hade nog gått då också.

När Martin och Elin kommer hem den här eftermiddagen är stora delar av familjen redan på plats. Anette, storebror Max och hunden Tess, som möter med ett glatt skall.

Anette är intensivvårdssjuksköterska på Helsingborgs lasarett och arbetar skift. För att Martins hämtningar ska fungera måste

Anpassat schema

Anette anpassa sitt schema så mycket det går. Hon arbetar alla timmar på dygnet, samt helger, det måste alla inom vården, säger hon.

– Jag lägger schemat i stort sett själv och försöker välja eftermiddagar och kvällar. Då kan jag lämna på morgonen och Martin hämta. På mina helgpass är Martin hemma.

Barn & jobb

Arriva: Funktionshindrat barn inget skäl till anpassat schema

Nyhet

För Elin innebär Martins säsongsarbete att hon inte får vara heltid på förskolan när det är uppehåll, januari till april. 15 timmar i veckan är max.

– Egentligen är det konstigt att hon ska vara på dagis när jag är hemma, men hon behöver det sociala tillsammans med andra barn. Hon gillar att vara hemma också så det gör inget att hon inte går heltid. Men en del saker missar hon förstås, säger Martin och Anette håller med.

Elin säger att det bästa med dagis är att leka och det bästa med att pappa är hemma är kanske att åka till badhuset och den lilla poolen.

– Sedan är Elin med när jag fixar här hemma, säger Martin.

Självklart vara föräldraledig

När han och Anette fick Elin för fem år sedan tyckte Martin att det var självklart att vara föräldraledig och han tog ut åtta månader, av nio arbetsmånader.

Barn & jobb

Så ser det ut i andra branscher

Arbetsrätt

Han var den första på arbetsplatsen som tog lång föräldraledighet efter införandet av års- arbetstid och det blev en del ”strul”. Skanska ansåg att det saknades timmar för att Martin skulle få ihop sin årsarbetstid så han fick jobba extra under säsongsuppehållet.

– Det var väl ingen som tänkt på det innan. Det här är en mansdominerad bransch och det är först när de yngre papporna började vara mer med barnen som det kommit upp, säger han.