Det var sommaren 2018 som kvinnan, som vill vara anonym, skickade en jobbförfrågan till MTR. Hon var intresserad av att arbeta som tunneltågförare eller stationsvärd på pendeltågen.

Barn & jobb

Förälder och asfalts­arbetare: ”Vardagen måste gå ihop”

Reportage

I mejlet passade hon på att fråga om scheman kunde anpassas, då hon har sina två barn varannan vecka – vilket var en självklar fråga att ställa, berättar kvinnan för Sekotidningen.

En vän till henne, som har jobbat på MTR i flera år, hade också bara gott att säga om arbetsgivaren. Därför var svaret hon fick extra överraskande.

”Blev chockad”

Arbetstider kunde inte anpassas med hänsyn till att hon har barn. Företaget har dessutom en senioritetsprincip, och som nyanställd jobbar man ofta eftermiddagar och kvällar.

”Om din situation skulle komma att förändras är du varmt välkommen att söka jobb på MTR”, står det i mejlet.

– Jag blev chockad. Det innebär att ensamstående föräldrar exkluderas av en av Stockholms största arbetsgivare. Det känns oerhört orättvist – de beter sig som på 1800-talet.

Kvinnan tog genast kontakt med Sekoklubben på MTR för att få hjälp. Men blev hänvisad till Diskrimineringsombudsmannen (DO), då hon inte är medlem i fackföreningen.

– Det gjorde jag också. För det här var en strid jag ville ta. Att inte göra några undantag för ensamstående av principskäl är riktigt illa. Det kan inte vara så svårt att schemalägga jobb på dagtid i en vecka, och sedan eftermiddag, kvällstid och helg följande vecka.

Enligt lag ska föräldrar ha möjlighet att kunna förena arbete med föräldraskap, förklarar Caroline Mitt, jurist på DO.

– Gällande anpassat schema ska arbetsgivare ha ett förebyggande arbete för att motverka diskriminering. Det handlar alltså om att se över hur verksamheten fungerar för den som är förälder och om det finns behov av åtgärder för att underlätta för anställda att förena arbetet med föräldraskap.

”Väljer först”

I skrivande stund är DO-utredningen inte avslutad. Under hösten 2018 har MTR dock bemött anklagelserna i ett yttrande.

Lars Nyström, som är arbetsmiljöchef, hävdar att man aldrig nekat någon småbarnsförälder att bli anställd. Samtidigt betonar han att det bara finns ett fåtal tjänster där man jobbar dagtid och de fördelas enligt senioritetsprincipen – den som arbetat längts, väljer först. Detta enligt kollektivavtal.

”Vi kan inte lova scheman utformade efter enskilda behov eftersom möjligheten att utforma scheman är strikt styrd av landstingets trafikbeställning. Om någon behöver särskild barnomsorg på grund av arbetstidernas förläggning utöver det vi kan erbjuda så är det ett ansvar för kommunen där respektive medarbetare bor,” står det i yttrandet till DO.

Fakta: Arbetsgivare DO-anmäls

Antal anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen (DO) kopplade till diskrimineringsformen missgynnande enligt föräldraledighetslagen.

2018   88

2017   82

2016   76

2015   57

2014   53

Källa: DO