Hej Sara! Min granne har en syrenbuske som hänger över på min tomt. Jag har flertalet gånger sagt åt min granne att han måste klippa ner den så att den inte innebär besvär för mig. Ingenting händer. Kan jag klippa ner den själv?

John-Olof

 

SVAR:

Hej John-Olof, tack för din fråga. Reglerna kring grenar och rötter som tränger över tomtgränser finns i 3 kap. 2 § jordabalken, och anger att om gren eller rot tränger över tomtgränsen och orsakar olägenhet så får fastighetsägaren (du) ta bort dessa.

Din granne måste dock först ges möjlighet att själv klippa ner syrenen eftersom den i grunden är hans. Du bör ge din granne i alla fall tre–sex månader på sig att själv fixa till så att syrenen inte hänger över på din tomt.

Om denna tid gått kan det även vara svårt att veta vad du exakt får göra med grannens syren. En stam som hänger över en tomtgräns får man till exempel inte röra. Man får inte heller avlägsna grenar och rot- system på ett sådant sätt att trädet dör. En sådan utgång skulle nämligen vara att likställa med att ta bort trädet helt vilket kan göra att du blir ersättningsskyldig för en fullvuxen syren.

Att på eget initiativ vidta åtgärder kan innebära en brottslig handling i form av egenmäktigt förfarande eller skadegörelse. Mitt råd är att vara försiktig och i första hand försöka tala med din granne om saken.

Sara Grafström