Seko uppger att förbundets representanter inte får resa business class utan särskilda beslut har fattats och att förbundet i regel väljer någon form av ekonomiklass. Den här gången economy plus. Seko har sedan några år ett revisionsutskott som håller koll på policys och hur de tillämpas. Det har, enligt förbundet, lett till en åtstramning av allt resande och representation.

Sekohärvan: ”Betydande belopp i privata fickor”

Sekohärvan

Nyhet

Schyssta hotell

Transport valde, enligt Aftonbladet, även att bo på ett så kallat lyxhotell och deltagarna tog semester i samband med resan. Enligt Seko är alla hotell i området intill kongressen ungefär lika dyra och de är utvalda av det lokala facket som ”schyssta”.

Ombudsman Annika Ödebrink var en av dem som deltog i kongressen. Hon säger att hela gruppen reste samtidigt och att ingen tog semester.

–Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram att Seko är en del av den globala fackföreningsrörelsen och att det är viktigt att vara med på kongresser och möten. Det är inte minst viktigt för de fackförbund som behöver vårt stöd, säger Annika Ödebrink.

ITF:s världskongress

Det var internationella transportfederationen, ITF, som hade sin världskongress i Singapore under en vecka i oktober och Seko hade åtta representanter på plats. Sekos motivering till att så många som åtta åkte dit är att ITF är en internationell facklig organisation för fem av förbundets branscher, sjöfolk, järnväg, kollektivtrafik, flyg och vägtransporter.