Hålla sig en hel arbetsdag – dåligt för kroppen
Godstågens lokförare jobbar pass på mellan fem och nio timmar utan tillgång till toalett. Vissa stannar tåget och går på toa i skogen, andra försöker hålla sig, visar Sekotidningens genomgång. Det senare kan leda till problem med både urinblåsan och magen, enligt medicinska experter.
– Under dagtid är det normalt att kissa mellan varannan och var fjärde timme. Att då behöva vänta sex timmar med att gå på toaletten är lång tid, säger Ian Milsom som är professor och överläkare i obstetrik och gynekologi vid Göteborgs universitet.
Töjer ut urinblåsan
För de flesta människor är det svårt att hålla sig från att kissa i mer än sex timmar, bedömer han. Hur länge man kan hålla sig är individuellt, men en del personer kommer behöva minska sitt vätskeintag för att kunna hålla sig så länge, enligt Ian Milsom.
– Dricker du mindre så producerar kroppen mindre urin och då löser du problemet med att inte ha tillgång till en toalett. För det mesta klarar kroppen det. Men om det är varmt och du blir uttorkad så finns det risk att cirkulationen påverkas.
Det kan ge ökad risk för urinvägsinfektioner, och i värsta fall påverka njurarna.
Att regelbundet hålla sig länge från att gå och kissa gör att urinblåsan tänjs ut och blir större än vanligt, förklarar Ian Milsom. Då ökar blåskapaciteten – och man klarar att hålla sig längre.
– Det är okej inom rimliga gränser, men om det går för lång tid mellan urineringstillfällena kan det vara negativt för urinblåsans funktion. Det kan ge ökad risk för urinvägsinfektioner, och i värsta fall påverka njurarna.
De kisspåsar som Green Cargo har delat ut på försök tror Ian Milsom är svåra att använda för kvinnor. Det vore mer praktiskt med någon form av hink, tror han.
Leder till förstoppning
Bodil Ohlsson är expert på mag-tarmbesvär, professor i invärtesmedicin vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus.
– Rätt många människor i Sverige har problem med diarré, och har man då inte tillgång till en toalett så kan det vara svårt att jobba. Det kan innebära att man får vara sjukskriven från arbetet, säger Bodil Ohlsson.
Det motsatta problemet – förstoppning – är inte heller ovanligt. Det kan orsakas eller förvärras av att låta bli att gå på toaletten när man behöver.
– Om du trycker undan kroppens signaler och inte går på toaletten när du behöver så slutar signalerna att komma, till slut. Så även om du inte har mag- och tarmproblem från början, så blir du förstoppad om du inte lyssnar på kroppen, säger Bodil Ohlsson.
Att undvika att dricka för att slippa bli kissnödig är inte heller bra för magen.
– Då blir man förstoppad av det också.