Det har snart gått tre månader sedan de gula västarna började blockera trafikrondeller, och att regelbundet demonstrera varje lördag i små och stora städer över hela landet.

Nu vill flera fack dra igång en ännu större proteströrelse genom att samarbeta med de gula västarna. CGT, som är ett av de två största facken, har uppmanat sina medlemmar att gå ut i en 24-timmarstrejk idag (tisdag). Varsel har bland annat lagts på järnvägen.

Ledande gula västar deltar också i strejken.

CGT hävdar att de gula västarnas krav mer och mer liknar fackets egna.

– Ett av de viktigaste kraven är bättre köpkraft. Många som jobbar har svårt för att leva på sina löner. Det gäller även för oss inom den offentliga sektorn, säger David Donnez, i ledningen för CGT:s järnvägsfederation.

David Donnez, CGT

Regeringen har lovat att förbättra köpkraften för de sämst lottade, och utlyst en allmän debatt som ska pågå fram tills i mitten av mars, och där alla invånare inbjuds att säga vad de tycker. Men den bojkottas av CGT.

– Den kommer inte att leda någonstans. Regeringen kommer att fortsätta sin liberala politik, säger David Donnez.

Själv går han i demonstrationståget i Paris under eftermiddagen. Tiotusentals personer har deltagit i manifestationer och blockader i andra delar av landet.

Men den massiva proteströrelse, som CGT har hoppats kunna samla till, tycks ännu inte ha satts i rörelse.

Andra fack vägrar att delta. Det gäller Frankrikes största fackliga centralorganisation CFDT, som bland annat är tveksamt till de gula västarna på grund av stöd från extrema partier både till vänster och till höger.

Yves Le Pallec

– Det betyder inte att vi anser att de gula västarnas krav på bättre köpkraft och mer demokrati är fel. Men rörelsen samlar missnöjen av väldigt olika slag, säger Yves Le Pallec, i CFDT:s järnvägsfederation.

CFDT kommer att delta i den stora debatten. Yves Le Pallec anser att det är fel att döma ut den i förväg.

– Vi får ju tillfälle att yttra oss. Det kan vi inte tacka nej till, säger han.

 

De gula västarna

De gula västarna uppstod på Facebook i oktober 2018. Två chaufförer i Parisregionen, lanserade idén om en nationell blockad lördagen den 17:e november, i protest mot en väntad skattehöjning på drivmedel. 300 000 personer deltog i aktioner den första protestdagen, enligt polisen. De upprättade vägspärrar på motorvägar, i rondeller, framför bensinstationer och i köpcentrum på drygt 2000 platser.

Upproret har bland annat lett till att regeringen har stoppat skattehöjningen på drivmedel, och lovat flera förbättringar för låginkomsttagare. Under de kommande månaderna inbjuds befolkningen, fackförbunden och frivillighetsorganisationer till debatter över hela landet om den offentliga servicen, skattesystemet, demokratin och miljön.

De gula västarnas fortsätter trots detta att demonstrera varje lördag i en rad städer runt om i landet. Enligt polisen var de 60 000 lördagen den 2:e februari.

Rörelsen är heterogen och horisontell, vilket gör att kraven är mångsidiga. Deltagarna har hittills inte lyckats utse gemensamma representanter.

De gula västarna säger sig vara politiskt obundna.

Demonstrationer har ibland lett till våldsamma upplopp, bland annat på grund av medverkan från politiska grupper från den extrema höger och vänsterkanten.

Parlamentet har därför beslutat att införa strängare demonstrationsregler.

De gula västarna anklagar å sin sida polisen för övervåld.