De rusande priserna på el, drivmedel och livsmedel slår hårt mot Sekos medlemmar, vittnar fackliga företrädare om.

Enligt Frida Strandberg Landin, som är ordförande för Seko på Statens institutionsstyrelse, drabbas framför allt medlemmar som har lång resväg till arbetsplatsen.

– Man har knappt råd att resa fram och tillbaka till jobbet längre. Sen ska man in och köpa ett paket smör för över 60 kronor.

– Den här inflationen slår hårdast mot arbetarklassen och det är våra medlemmar, säger Frida Strandberg Landin.

Löneökningar äts upp

Drivmedelspriserna drabbar även i hög grad de som bland annat bygger och underhåller vägar och järnvägar och genomför mark- och ledningsarbeten.

Vi behöver också kunna köpa mat, det är inte så att arbetare får billigare mjölk och limpor

Gabriella Lavecchia, Sekos förbundsordförande

Sekos ordförande inom branschen Väg och ban, Andreas Forsberg, säger att medlemmar tidigt i år började ringa in och berätta om sin situation.

– Drivmedelspriserna drabbar i stort sett alla våra medlemmar på olika sätt. Det blir betydligt dyrare att ta sig till jobbet. För vissa har löneökningar som man har fått sedan tidigare blivit uppätna bara av kostnaden att ta sig till arbetet, säger han.

Vill ha högre lön redan i höst

Många av Sekos medlemmar har i snitt fått en löneökning på 1,8 procent i år, samtidigt som inflationen i nuläget är på nio procent.

Anställda på Postnord har redan nu efterfrågat högre löneökningar för att ha råd med de ökande priserna. Det säger Sandra Svensk som är ordförande för Seko Posten.

Porträttbild på Sandra Svensk mot en oskarp bakgrund
Sandra Svensk, Sekos ordförande på Postnord.

Hon tror att inflationen och de stigande priserna kommer att bli den heta frågan när det ska förhandlas nya kollektivavtal nästa år.

– Det finns en hög förväntan bland medlemmarna med tanke på att vi avstod ett visst löneutrymme förra avtalsrörelsen på grund av världsläget med coronapandemin, säger Sandra Svensk.

Höga förväntningar

Även Sekos ordförande i energibranschen, Robert Ignberg, tror att medlemmarna väntar sig höga löneökningar som kompenserar för de dyra priserna.

– Det är klart att det finns ett tryck på det. Det blir väldigt spännande att se vad LO kommer fram till och hur man ska hantera det, säger han.

Porträttbild på Robert Ignberg mot en grå bakgrund
Robert Ignberg, ordförande för Seko i energibranschen.

Seko: Måste ha högre lön

Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia, anser att det kommer att behövas höga löneökningar för att kompensera för den höga inflationen.

Hon vill att hela löneutrymmet tas ut, i stället för att företagen håller tillbaka med hänvisning till ett osäkert ekonomiskt läge.

– Vi behöver också kunna köpa mat, det är inte så att arbetare får billigare mjölk och limpor. Priset är lika för alla och får man inte löneökningar som klarar det så är det inte hållbart, säger Gabriella Lavecchia.