Sverige har röstat för ett regeringsskifte. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommer troligtvis att få talmannens uppdrag att bilda regering efter förhandlingar mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Det är dåliga nyheter för Sekos medlemmar, anser förbundsordförande Gabriella Lavecchia.

– Vi vet att en majoritet av de högerkonservativa partierna vill sänka a-kassan, kraftigt försämra sjukförsäkringen och begränsa skyddsombudens möjlighet att verka. Det får förödande konsekvenser för våra medlemmar, säger hon.

Många röster på SD

Sverigedemokraterna blev näst största parti bland LO:s väljare, enligt siffror som tidningen Arbetet har tagit fram från SVT:s vallokalundersökning.

– Det är tyvärr uppenbart att Sverigedemokraterna har ett stort stöd bland LO-förbundens medlemmar. Det är ett misslyckande. Men orsakerna till det kräver mer analys, säger Gabriella Lavecchia.

Vårt uppdrag är att påverka politikerna. Det kommer vi att fortsätta med.

Inför valrörelsen har Seko arbetat mycket med att lyfta fram hur olika regeringsalternativ påverkar medlemmarna.

– I alla analyser vi gör visar det sig att det är politiken från Sverigedemokraterna tillsammans med Moderaterna som allra minst gynnar våra medlemmar, säger Gabriella Lavecchia.

Mer kärnkraft än a-kassa

Hon kan konstatera att det har varit svårt att nå fram med Sekos frågor om till exempel en god sjukvård och stärkt a-kassa.

Debatten har mer kommit att handla om de borgerliga partiernas frågor – som gängkriminalitet, migration och kärnkraft.

– Det är viktiga frågor och många är oroliga, men det är den som sätter dagordningen för vad vi ska prata om som kommer att vinna valet, säger hon.

Fortsätter påverka

Trots detta tycker Gabriella Lavecchia att Seko har gjort ett bra jobb med att lyfta det politiska samtalet.

– Vi kommer att behöva analysera både valresultatet och vår insats. Men vårt uppdrag är att påverka politikerna. Det kommer vi att fortsätta med.