Bättre sjukvård och äldreomsorg, en tandvårdsreform och stopp mot vinster i välfärden. Det är några av de främsta kraven Seko ställer på politikerna inför valet.

– Vi tycker att skattesänkningar och marknadsexperiment har urholkat samhället, säger Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia.

Många krav på politikerna

Inför valet har Seko tagit fram över 30 krav på politikerna. Förutom att bland annat höja pensionen och avskaffa karensavdraget har facket mejslat ut ett antal branschspecifika krav.

Gabriella Lavecchia, förbundsordförande Seko.

Politiska beslut påverkar oss i precis nästan allt vi gör i alla våra verksamheter.

Gabriella Lavecchia

Bland dessa är att införa fastighetsboxar i flerfamiljshus för brevbärares arbetsmiljö och att stoppa allt riskfyllt ensamarbete på anstalter och häkten.

– Alla frågor berör ju ofta oss som medborgare olika mycket, men här försöker vi vara mer konkreta, säger Gabriella Lavecchia.

”Politik påverkar oss”

Tanken är också att väcka politiska samtal ute på arbetsplatserna.

Ibland kan man höra folk undra vad facket har med politik att göra, att vi inte ska ägna oss åt det. Men politiska beslut påverkar oss i precis nästan allt vi gör i alla våra verksamheter, säger Gabriella Lavecchia.

Hon sitter i Socialdemokraternas styrelse och Seko har en facklig-politisk samverkan med partiet. Men hon vill inte uppmana medlemmarna att rösta på ett specifikt parti.

– Jag tror att det kommer vara väldigt tydligt vilka det är som står upp för våra medlemmars åsikter.

Seko ställer många krav. Kommer politikerna att lyssna på dessa?

– Jag vet att man lyssnar på oss, men det är säkert olika från olika partier. Pratar vi a-kassa, sjukförsäkring, vinster i välfärd och många av våra bredare frågor vet vi ju att de högerkonservativa inte ens har varit i närheten av att tycka som oss.

2018 lovade Socialdemokraterna att jobba för Sekos krav om högre böter vid fortkörning vid vägarbeten. Vallöftet är fortfarande inte uppfyllt?

– Har man vallöften kan man ha förståelse för att saker och ting inte går igenom i riksdagen. Här har vi inte fått svar på varför det inte är uppfyllt. Det är ruskigt tråkigt.