Fackens kritik riktade främst in sig på att de som är anställda via Galaxen enbart erbjuds visstidsjobb, i vissa fall upp till fem år. Det ska vara samma regler för personer med rehabiliteringsanställningar som för andra på arbetsmarknaden, anser Seko och Byggnads.

Nu har man alltså kommit överens om ett nytt avtal. Skillnaden i det nya avtalet är att en överenskommelse om lön ska träffas innan anställningen. Anställningen inleds med två års allmän visstidsanställning som därefter övergår i en tillsvidareanställning med särskilda bestämmelser.

– Det känns bra att vi till sist kunde få igenom ett avtal som ger bra villkor för de anställda, både när det gäller anställning och lön. Genom detta skapar vi också ökad trygghet för personer som redan från början är i en utsatt situation, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande i en kommentar.

Galaxen är ett servicebolag som ägs gemensamt av flera byggföretag. Bolaget hjälper yrkesarbetare att komma tillbaka till arbetslivet efter egna förutsättningar

De drygt 1000 personer som får stöd via Galaxen har lönebidragsanställningar i olika företag, inom och utom byggbranschen. Företagen och de anställda får olika former av stöd från Galaxen under rehabiliteringstiden.