Det var under måndagseftermiddagen som ett Öresundståg kolliderade med ett traktorsläp i närheten av Sölvesborg i sydvästra Blekinge län.

Bangården skördar liv

Säkerheten på bangården

Reportage

– Det som hände var att lokföraren såg en traktor stående på plankorsningen. Traktorn hade fått motorstopp och fastnat där. Lokföraren drog i nödbromsen. Hastigheten minskades men eftersom bromssträckan är ganska lång så gick det inte att undvika kollision, säger Transdevs presstalesperson Wojtek Szymanski.

”Stortå ur led”

Olyckan inträffade på en bevakad plankorsning på Hultavägen vid Gammalstorpvägen. Förutom lokföraren fanns det ett femtiotal resenärer och en tågvärd ombord tåget. Det var bara lokföraren som skadades.

– Han har en fraktur på högerfoten och hans vänstra stortå är ur led. Det är oklart hur det skedde; om det var vid själva smällen eller när han vände sig om för att undvika att skadas mer. Räddningstjänst och ambulans var på plats snabbt och passagerarna evakuerades.

Per kom aldrig hem efter jobbet på bangården

Säkerheten på bangården

Nyhet

Traktorförare chockad

Vet du från vilket avstånd lokföraren upptäckte traktorn?

– Nej, det är oklart. Utredningen pågår. Lokföraren kommer i alla fall tas ur tjänst och vara sjukskriven ett tag, säger Wojtek Szymanski.

Traktorföraren befann sig på platsen men ska inte ha varit i traktorn vid olyckan. Han uppges vara chockad.