Det säger Sekos klubbordförande på Veolia Öresundståg Jens Kvist Christensen.

-Lockouten träder formellt i kraft först den 4 juni. Men det verkar som om de lokala cheferna fattat beslut om att stänga oss ute. Frågan är om vi ska lämna in uniformerna också, säger han.

Jens Kvist Christensen har åkt runt mellan olika stationer under förmiddagen och mötts av samma besked överallt. Samtidigt kartlägger Veolia på olika sätt vilka som är Sekomedlemmar och vilka som är med i ST och TJ, som inte strejkar.

-Det känns inte bra, säger han.

I dagsläget är samtliga Öresundståg inställda och för att kompensera detta har Krösatåg och Pågatåg utökat sin trafik genom att förlänga tågen.

Jens tycker att det liknar strejkbryteri och har rapporterat det till Sekos förbundskontor. Ombudsman P O Fällman säger att Seko just nu sitter och går igenom de rapporter som kommer in om eventuella brott mot strejken och blockaden. Om Seko vidtar några åtgärder är än så länge oklart.

Hittills har första strejkdagen varit lugn. På Malmö central får strejkvakterna många glada tlllrop, såväl bland resenärer som  bland medlemmar i ST, som själva gärna hade strejkat.

Stämningen är god i den lokal som blivit samlingsplats på centralen, det gamla Forex-kontoret. Här är man beredd att hålla ut, länge.