Pengarna står för utebliven ersättning för semester och kompensationsledighet, skriver Tidningen Sjömannen.

– En majoritet av medlemmarna var för en förlikning. Inte så mycket för att få pengarna. Men man insåg att motparten nog inte nöjt sig med att förlora utan gått vidare till hovrätten. Det hade blivit en lång resa. Nu ska han betala. Trots det är man ändå lite bittra, för man hade velat klämma åt honom, säger Chang Strömberg, ombudsman på Seko sjöfolk, till Sekotidningen.

Båten i konkurs

Det var 2017 som Seko stämde Leif-Ivan Karlsson på 1,4 miljoner kronor i obetalda löner. Detta efter att han satt hotell- och restaurangbåten M/S Birger Jarl, som ligger i Stockholm, i konkurs. Själv har tv-kändisen sagt att det gjordes för att bli av med besättningen och kunna driva vidare verksamheten med ett bemanningsbolag.

Seko stämmer Leif–Ivan Karlsson

Nyhet

Leif-Ivan Karlsson har två veckor på sig, fram till den 12 november, att betala ut pengarna. Annars riskerar han att betala det dubbla. Förlikningen innebär även att parterna står för sina rättegångskostnader.

– Min magkänsla är att han vill bli av med det här. Jag blir förvånad om han skulle trixa ytterligare. Det har han inte så mycket att vinna på, säger Seko-ombudsmannen Chang Strömberg.

Dök inte upp

Leif-Ivan Karlsson dök inte upp i rätten

Nyhet

Det har varit många turer kring Birger-Jarl-konkursen. Till en början – under 2017 – använde Seko en paragraf i sjölagstiftningen för att ta fartyget i sjöpant för att säkra personalens löner. Leif-Ivan Karlsson tvingades då att erbjuda bankgaranti för att undvika kvarstad på fartyget.

Senast i maj i år slutade huvudförhandlingarna i tingsrätten med en tredskodom eftersom varken Leif-Ivan Karlsson eller något ombud dök upp. Efter det lämnade han in en ansökan om återvinning till tingsrätten – vilket innebar att rättegången tvingades att göras om.

Leif-Ivan Karlsson har hela tiden menat att han inte handlat felaktigt, eller att han varit skyldig att betala personalen några pengar.