Avdelningsföreståndaren är en av fem personer som varit anställd på Statens institutionsstyrelses ungdomshem Nereby i Kungälv, och som påstås ha kopplingar till antidemokratiska salafistiska miljöer. Salafism är en ortodox form av islam.

Förra året arbetsbefriades föreståndaren med anledning av misstankarna och en förhandling med arbetsgivaren inleddes.

Mikael Bergkvist, ordförande för Seko inom Sis, företrädde inledningsvis mannen. Men efter en veckas tid fick han veta att den anställde och arbetsgivaren träffat en överenskommelse.

”Trött på alltihop”

Arbetsgivaren ska ha betalat 400 000 kronor, motsvarande tio månadslöner, i avgångsvederlag.

Mikael Bergkvist tycker är olyckligt att mannen valde att inte bli företrädd.  

– Vi strävar alltid efter att få ärenden arbetsrättsligt prövade, säger han till tidningen Kungälvs-Posten.

– Det hade ju varit en hel del skriverier om fallet i tidningar, och jag skulle gissa att arbetsgivaren var trött på alltihop och ville bli av med det.

De fyra andra behandlingsassistenterna är inte kvar på ungdomshemmet. Samtliga ska ha arbetat på en avdelning som har hand om särskilt vårdkrävande pojkar mellan tolv och sexton år.

En miljon

Drygt en miljon kronor har betalts ut i avgångsvederlag mellan 2018-2019 för att få bort männen från ungdomshemmet.

Enligt Dagens Nyheter, som skrivit om fallet tidigare, är flera av de fem salafister som jobbat på Nereby kända namn för poliser, forskare och journalister som följer den radikala islamismen i Sverige.

Personal ska ha försökt påtala problemen för Nerebys ledning. Biträdande institutionschefen Joachim Reif har tidigare sagt att ledningen varit alldeles för naiv.