Männen var anställda hos underentreprenör till NCC, T. Falks entreprenad från Ödeshög. Enligt Alla bolag har företaget 13 anställda. T. Falks entreprenad har avtal med IF Metall.

De båda kollegorna skulle flytta oljetanken med hjullastarens skopa. Bränsletanken skulle hänga i en kätting i skopan, enligt kammaråklagare Lars Magnusson, som leder polisens utredning.

Klämd av hjullastaren

Den omkomne stod mellan tanken och hjullastaren, och kollegan satt i hjullastaren och blev klämd. Varför hjullastare kom i rörelse vet man inte.

–Det är en av de saker vi ska utreda, säger Lars Magnusson till Sekotidningen. Vid polisens tekniska undersökning på plats har man provat olika scenarier.

Johan Skoog är huvudskyddsombud och fackligs förtroendevald för Seko på NCC Industry. Han är tagen av olyckan.

–Det är tufft när någon omkommer på jobbet, det ska inte ske, men händer ändå ibland. Vi behöver skilja människor och maskiner åt, säger han.

Enligt tidningen Byggnadsarbetaren startade medarbetare på plats hjärt- och lungräddning och den skadade fördes med ambulans till sjukhus. Men hans liv gick inte att rädda. En krisorganisation med företagshälsovård finns för personalen.

Grundlig utredning

I en kommentar till olyckan säger Jyri Salonen, affärsområdeschef för NCC Industry, som driver bergtäkten, att han djupt beklagar dödsfallet.

– Mina tankar går till anhöriga, vänner och kollegor. Orsaken till det inträffade kommer att undersökas grundligt, säger Jyri Salonen, affärsområdeschef NCC Industry.

Polisen, NCC Industry och Arbetsmiljöverket utreder olyckan.

Hittills i år har 12 personer dött på jobbet. Det är färre än under samma tid förra året.