Enligt uppgift skulle den omkomne klippa av en lina för att sedan förlänga den när olyckan inträffade och han fick ström genom kroppen. Mannen arbetade tillsammans med en kollega och de befann sig i varsin korg uppe vid ledningen. Kollegan tog ner mannen och inledde hjärt- och lungräddning i väntan på ambulans.

Förundersökning inledd

–Mannen avled senare på sjukhus, säger kammaråklagare Christer Jarlås på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Han leder den förundersökning om arbetsmiljöbrott som påbörjats.

–Jag har ingen utredare hos polisen ännu, säger Christer Jarlås. Det är först när vi kommit ut på plats som vi kan försöka få klarhet i vad som hände och varför.

Kammaråklagare Christer B Jarlås

Robert Lönnqvist är fackligt ombud för Seko på Vattenfall Services. Den omkomne utförde arbete på Vattenfalls uppdrag.

–Vi vet väldigt lite än så länge, vi vet inte varför det hände och vilken typ av underentreprenad det är, säger han.

Arbetet utfördes, enligt Robert Lönnqvist, sannolikt på ett av Vattenfall Services projekt med nybyggnation.

Linjearbetaren som omkom igår arbetade åt en underentreprenör åt Vattenfall och det är oklart vilken typ av arbetsmiljöansvar Vattenfall Services har i det här fallet.

Många dödsolyckor på Vattenfall

Vattenfall har dock haft flera dödsolyckor de senaste åren. Så sent som i mars i år fick företaget att betala en företagsbot på två miljoner för en olycka som inträffade hösten 2018.

Robert Lönnqvist är fackligt ombud för Seko på Vattenfall Services Nordic AB

Den gången var det en anställd som dog i arbetsplatsolycka och riksenheten för miljö och arbetsmiljömål menade att företaget av oaktsamhet orsakat olyckan eftersom den omkomne saknade erfarenhet. I januari dömdes Vattenfall Service Nordic för en arbetsplatsolycka då en elmontör krossades av ett träd i samband med ett arbete 2018.

För ett år sedan startade Seko ett upprop inom energibranschen för att få stopp på arbetsplatsolyckorna. 2018 omkom sju personer i branschen.