– Från och med i dag är jag pensionär och det känns jätteskönt. Det är en sådan lättnad att det gick att lösa till slut, säger Bodil Jacobsson.

Hon skulle ha gått i pension i juni och hade tagit ut innestående semester. Så hon trodde att hon hade lagt arbetslivet bakom sig när hennes chef ringde och berättade att det var problem.

Problemet innebar att hon riskerade att tvingas jobba tio år till, eller kräva sin rätt och gå i pension. Men då skulle företaget hon arbetade på förmodligen gå i konkurs och alla hennes arbetskamrater skulle bli arbetslösa.

Hon började på Televerket 1976 och hennes avtal fanns då möjligheten att gå i pension vid 55 års ålder. Avtalet följde med genom alla bolagiseringar och privatiseringar och slutade hos Aviolinx där Bodils arbete så småningom hamnade. Men Telia lovade att betala kostnaden.

Nu hade Telia plötsligt ifrågasatt om Aviolinx följt villkoren i avtalet om förtida pension. Bland annat att den anställda måste ha kvar samma tjänst. Telia ville då inte betala pensionen för Bodil och några till med samma avtal. Kostnaden skulle i stället hamna på Aviolinx, som är ett ganska nystartat företag, vilket förmodligen skulle leda till konkurs.

Efter många turer fram och tillbaka har Telia nu gått med på att ta kostnaden och Bodil kan sluta arbeta utan att riskera kollegernas jobb.

– Det blir lite mindre pengar än vad som sagts från början, men det ska gå. Nu ska jag sätta mig och räkna lite på hur mycket det blir och sedan får vi se vad jag ska göra som pensionär.