-Det handlar om passagerarnas säkerhet och arbetsmiljön för tågvärdarna. Framöver ska två personer göra tre personers arbete på snabbtågen. På regionaltågen kan det hända att ett tågsätt går utan tågvärd, säger tågvärden Erik Bohman.

erikk

Från lokförarhåll finns en rädsla för att tvingas köra tåg utan tågvärd. Steget till att vägra köra av säkerhetsskäl är så stort att det i praktiken inte kommer att ske, tror lokförare som Sekotidningen talar med.

Seko SJ har på olika sätt försökt stoppa nedbemanningen under hösten och vintern. Det har skett förhandlingsvägen framför allt. SJ har inte lyssnat.

Dagens manifestation är ett sätt för tågvärdarna att synas och höras. Ett sätt som de också tror kan påverka arbetsgivaren. Medlemmarna i Sekos sektion åkande vill se mer aktioner från Sekos sida.

-Facket måste vara ute och ställa till ofog, inte bara i styrelseprotokollen. Har vi möjlighet att vara besvärliga när arbetsgivaren inte lyssnar så ska vi vara det, säger ordförande Elias Catano.

andraaa

Flera andra Seko-klubbar slöt upp på dagens manifestation. För att stötta SJ:s tågvärdar och på grund av oro för sin egen situation.

-Nästa gång kan det vara vår tur, sa Hakan Demir Sjöblom, stationsvärd vid Stockholms pendeltåg.

Texten uppdaterad. I en tidigare version uppgavs att MTR tagit redan nu tagit över pendeltågstrafiken, men det sker först i december 2016.