Ann-Helen Koberg, maskinist

Vad gör du på jobbet?

– Vi har två stora pannor där vi eldar flis och torv, och får ut fjärrvärme och el till kunderna. Jag övervakar processen vid kontrollrummets datorer och gör en del juste- ringar därifrån. Jag gör även rondering i verket, kontrollerar vattenkvaliteten och mäter energimängden i bränslet. Plus att jag kör bort avfall från bränslet med traktor.

Varför utförs ronderingar?

– Vi kan inte enbart förlita oss på datorerna. Vi måste använda alla sinnen för att upptäcka och förebygga fel. Det kan vara läckor eller för varma motorer. Om det droppar olja någonstans kan det dröja innan vi får ett larm. Det är viktigt att upptäcka felen tidigt för att minimera skadan.

Hur hamnade du här?

– Jag har gått en distansutbildning på Umeå universitet till processoperatör. Gällivare Energi behövde personal. Arbetsuppgifterna verkade intressanta. Jag gillar industrimiljöer, och jag gillar att meka. Det får jag göra här.

Hur trivs du?

– Jag började för drygt ett halvår sedan och blev väldigt väl mottagen. Jag har bra arbetskompisar och ett roligt jobb. Alla är hjälpsamma och vill lära mig allt de kan.

Du bor i Malmberget där många får flytta när husen riskerar att rasa ner i gruvan. Hur upplever människor det?

– Det är blandat. Samtidigt överlever inte samhället utan gruvan, så det är ett nödvändigt ont.

 

Ann-Helen Koberg

Namn Ann-Helen Koberg. Ålder 33 år. Yrke Maskinist på Gällivare Energi. Lön Vill inte uppge. Familj Sambo och två vuxna bonusbarn. Fritid Jag jagar, fiskar, kör skoter och tränar mycket.