Många bedömningar, beslut, handlingar och korrigeringar bygger på tyst kunnande. Man går på sin erfarenhet och magkänsla.

Kommer tyst kunnande med erfarenhet? 

– Ja, det krävs ofta 10–15 år för att förvärva den. Och man måste även kunna reflektera över sina beslut och överväganden i olika situationer för att det ska omvandlas till tyst kunskap. Som ny handlar du ofta strikt efter manualen och vågar inte ta egna beslut.

Hur ska man överföra tyst kunnande till nyanställda? 

– Det är svårt. I princip måste man erövra den själv. Direkt överfört kunnande är omöjligt – om det var möjligt skulle man ju bara kunna lämna över en bunt med instruktioner men så fungerar det inte. Man kan gå bredvid en erfaren kollega, det kan ge en god riktning, men du måste själv göra dina egna lärospån.

Finns det något arbetsgivaren kan göra? 

– Ja, man kan organisera så att dialoger underlättas mellan de som är mer erfarna och de som är nya.

Är tyst kunnande viktigare i yrken som har med människor att göra? –Nej, det är lika viktigt inom alla branscher. Att förlora en skicklig medarbetare på ett kärnkraftverk är lika förödande för verksamheten som att förlora en bra kriminalvårdare.

Bör det tysta kunnandet synas i lönekuvertet? 

– Ja, absolut. Idag är det snarast tvärtom. Det tysta kunnandet som betyder så mycket för att arbetsplatsen ska fungera värderas sällan högt. Talesättet ”man saknar inte kon förrän båset är tomt” gäller.

Kan du ge exempel på tyst kunnande som du har stött på? 

– Jag har en bra story från en rangerbangård där det plötsligt inträffade en rad oförklarliga och allvarliga urspårningar. Man fann att tre personer som arbetat där länge hade gått i pension, och det visade sig att de hade lärt sig att en godsvagn lät på ett visst sätt när en allvarlig axelskada var på gång. Och inom kriminalvården finns det massor med situationer när en erfaren kriminalvårdare snabbt kan lösa en konflikt, medan en oerfaren vårdare kan orsaka ren kalabalik. Pondus, tillit, rättvisa och bra bemötande kan åstadkomma lugn i ett nafs.

Underskattar arbetsgivaren tyst kunnande? 

– Ja, och jag tror att det till stor del beror på att vi undervärderar hantverksaspekten av det moderna yrket.