Öppet brev till Sekotidningen

Sitter just och läser en artikel i Sekotidningen nr 2. Under aktuellt med rubriken Fyra chefer hörs om arbetsmiljöbrott.

Det handlar om mordet på den kvinnliga vårdaren på häktet i Huddinge. Denna händelse har jag följt från de ögonblick då vi fick vetskap om mordet. Jag har gråtit, varit arg, känt oerhört starkt för hennes närmaste och deras sorg, varit förbannad, etc. Jag har många gånger tänkt skriva om detta men nu när jag läste nr 2 av Sekotidningen kan jag inte låta bli längre. Vad är det nu som får mig att skriva:

Jo uttalandet av kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isacsson: ”–Vi gjorde en snabb intern utredning, vi tyckte att händelsen krävde det. Det får olyckliga konsekvenser för personalen på häktet att utredningen dröjer.”

Han utgår ifrån att den pågående förundersökningen inte leder till något. (?) Det som behöver göras har kriminalvården redan gjort, anser han, samt att ändra rutiner och omplacera högsta ansvariga på häktet.

När jag läse detta blev jag rent ut sagt förb—–.

Varför? Att händelsen får olyckliga konsekvenser för personalen för att utredningen dröjer. Det som får olyckliga konsekvenser är när säkerhetsansvariga inte säkrar uppför sin personal i det dagliga arbetet. Att högsta säkerhetschefen inte tar sin del av ansvaret och visar detta för sin personal.

Säkerhetschefen utgår ifrån att förundersökningen inte leder till något. Vad för något? Säkerhetschefen menar att man nu ändrat på rutiner. Det är väl säkerhetschefens ansvar att se till att rutiner fungerar från början. Säkerhetschefen måste väl vara den som delegerar ner vilka rutiner som ska följas och följs. I det aktuella mordet så fanns det, enligt mitt förmenande, inga säkerhetsregler för personalen som vårdar särskilt krävande intagna.

Jag menar att den personal som ska utföra dagens arbetsuppgifter måste få en genomgång på morgonen, vilka intagna har vi, hur ser läget ut, vilka uppgifter är särskilt krävande. Vad jag har förstått av utredningen så hade inte den mördade fått någon adekvat information. Det har framkommit att skyddsombud tidigare hade varnat för just den intagne om hans riskbild, den intagne hade tidigare på häktet överfallit en ensam kvinnlig vårdare. Skyddsombudets påpekande då: ”måste något allvarligt hända” för att ni ska se över risken och därmed säkra upp bland annat personaltätheten vid kontakten med särskilt riskbenägna/utåtagerande intagna.

Omplacera högsta ansvariga på häktet (?) Två av cheferna arbetar kvar på häktet? Chefen för häktet och dåvarande säkerhetschef arbetar nu på regionkontoret. (?)

Men vem är ytterst ansvarig för säkerheten på våra anstalter och häkten? Var finns den chefens ansvar?