Vet du att du är skitläskig, säger min man, för du säger bara det du verkligen menar om vi är ovänner. Jag tittar förvånat på honom, och hur menar du nu då, undrar jag.

Jo, svarar han, jag har aldrig mött någon som inte grälar med en massa elaka ord.

Osökt kommer jag idag att tänka på Facebook, för nätanvändare tror tydligen det är helt i sin ordning att skriva vad som helst, möjligen för man upplever sig som anonym. Och det är väl lite märkligt att då kan vanliga, hyggliga (?) vuxna (?) och tonåringar bete sig som svin. Jag undrar hur det känns efteråt? Skönt? Triumferande? Kanske gav det en kick att hota någon, vem vet. Sjukt är vad det är. För ingen enda människa på denna jord förtjänar att dö, kallas för hora eller hotas med våldtäkt för hon har en annan åsikt än jag själv.

Att hela tiden låta sig drivas med, låta sig påverkas för att vara hip och göra som alla andra  det är en fara också. Världshistorien kan visa upp många handlingar, där människor okritiskt följt med mobben och där det senare blev en katastrof. Så för allas skull, tänk själv och ta ställning efter övervägande och gör inte alltid som alla andra. Att räkna till tio, innan man agerar, är en gammal men effektiv regel. Och försök ta till dig att i ett demokratiskt samhälle har alla, till och med kvinnor, laglig rätt att framföra sin åsikt i tal och skrift.