År 2000 införde Posten en ny sorteringsmetod som skulle effektivisera arbetet med att hantera post – en metod man valde att kalla den ”Bästa metoden”. En metod som gick ut på att posten bara skulle hanteras en gång.

Men metoden mötes av kritik och många var oroliga att den skulle leda till en försämrad arbetsmiljö och en ökning av arbetsskador. Mycket av problematiken rörde huvudverktyget i metoden – kamfacken och deras utformning. Svårigheten med att höja och sänka facken gjorde att korta personer kontinuerligt fick arbeta över axelhöjd med belastningar på skuldror/axlar samt nacke som följd. Detta konstaterar Annette Erlandsson 2002 i hennes utredning utfört vid Linköpings Tekniska Högskola för Postens räkning.

Min mamma är en kort kvinna som jobbat på Posten de senaste 29 åren. Men idag har hon inga fungerande axlar kvar och har precis blivit meddelad att hon kommer bli tvingad till att ta tjänstledigt. Detta trots att hon fortfarande klarar av att på halvtid jobba med eftersändningar. Idag utför hon detta jobb åt fyra andra hårt belastade kollegor men hennes långa kompetens anses längre är en resurs för Posten som nu tvingar henne att gå till Arbetsförmedlingen för att på full tid söka jobb.

Min mamma är stolt över att hon inte bröt ihop när hon fick beskedet. Att hon kunde sitta där rak i ryggen när Posten övergav henne efter att hon givit sitt liv åt de och förstört sin kropp fysisk åt deras ”bästa metod”. Det som väntar åt henne nu är högst nio månader tjänstledigt från Posten och lagom till hennes 30:e år kommer hon allra troligast bli uppsagd. Detta med två år kvar till hennes utlovade och efterlängtade tjänstepension.

Man kan fråga sig var SEKO varit för min mamma och svaret är enkelt – de kom aldrig till mötet där min mammas framtid bestämdes. Inte heller vill de erkänna eller ens nämna att hennes besvär kan vara orsakade av arbetet vid Posten. Detta trots att de var allra högst delaktiga att kritisera och utrycka sin oro kring den ”bästa metoden” för 17 år sedan.

15 år efter att Erlandsson varnat för de besvär som kunde erhållas vid arbetet på Posten efter att den ”bästa metoden” genomfört kan min mamma inte lyfta upp sina barnbarn, hon har svårt att köra bil och att laga mat. Hon kan inte tvätta sig själv på ryggen och lever med smärtor varje dag.

Allt detta för Posten och deras så kallade bästa metod – vilket kanske snarare borde kallas en säker metod till fortsatta arbetsskador och sönderslitna kroppar.