LO-ekonomernas årliga rapport om maktelitens inkomster studerar inkomstutveckling för 200 personer på höga maktpositioner inom olika delar av samhället. Den visar att avståndet hela tiden ökar mellan topp-vd:arnas inkomster och en vanlig arbetarlön.

Så här ser det inom några av Sekos branscher. Sammanräknad inkomst 2018.

  • Postnord AB, vd, årslön: 9 728 889 kr.
  • Telia company AB, vd årslön 18 340 813 kr.
  • SJ, vd, årslön: 5 601 400 kr.
  • Trafikverket, Gd, årslön: 2 383 975 kr.
  • Vattenfall, vd, årslön: 17 826 684 kr.

Fotnot: Lena Erixon, generaldierktör för Trafikverket får sin lön satt av regeringen och är den högst avlönade myndighetsschefen

Månadslön på 1,9 miljoner

Årets rapport visar att de 50 direktörerna i den ekonomiska eliten hade en högre genomsnittlig inkomst än någonsin tidigare, motsvarande 61 industriarbetarlöner. Det motsvarar en månadsinkomst på i genomsnitt 1,9 miljoner kronor. Året innan motsvarade deras inkomst 59,2 industriarbetarlöner. År 1950 var motsvarande siffra 26 industriarbetarlöner; 1980 var gruppens inkomster som lägst och motsvarade 9 industriarbetarlöner. Gruppen politiker som alla har synpunkter på har haft en helt annan löneutveckling, sett till arbetarna.

Skälet till att använda just industriarbetarlönen som jämförelseinkomst i LO-undersökningen är att den finns redovisad i den offentliga lönestatistiken under hela undersökningsperioden, så långt tillbaka som till 1950.  

Människor i ett ekonomiskt jämlikt samhälle mår mycket bättre.

Peter Holkko

Industriarbetare är inte de lägst betalda i LO-kollektivet. Inkomstskillnaderna blir ännu värre när de jämförs med många andra genomsnittliga LO-löner. Den genomsnittliga inkomsten i den ekonomiska eliten motsvarade 2018 exempelvis:

  • 69,7 gånger lönen för en tågvärd organiserad i Seko
  • 76 gånger lönen för en frisör
  • 80,9 gånger den lönen för en personlig assistent   

Makteliten är en samhällsgrupp som har mycket makt att påverka och har synpunkter på andra människors villkor i samhället och arbetslivet. Många undersökningar visar att människor i ett ekonomiskt jämlikt samhälle mår mycket bättre.

I de löneförhandlingar som just nu påbörjats har arbetsgivarna gett sitt motbud till fackens bud: 1,4 procent, cirka 390 kr i månaden i lönehöjning för en industriarbetare. Vad gäller inkomstökningen för de högst betalda direktörerna i undersökningen har de ökat på sin inkomst med 0,7 industriarbetarlöner i snitt varje år sen 1950. Det innebär cirka 19,600 kr i månaden i löneförhöjning, i 2018 års priser.

Bra löneutrymme för direktörer

Jag tror att många med mig tycker att det är paybacktime. Företagen har de senaste 20 åren i princip ökat sin del av vinsten i företagen med 0,5 procent per år på löntagarnas bekostnad. Detta ligger nära de 0,6% som 6F beräknat i missat löneutrymme sen industriavtalet började.

Just nu redovisas hur mycket aktieutdelningen kommer att bli i börsföretagen. Aktiekursen i företagen har gått som en raket det senaste året. Så det finns utrymme att betala. Men i vissa delar av samhället finns det aldrig pengar att betala lönehöjningar, som i årets lönerörelse.

Om vi höjer lönerna för fotfolket kommer företagen att fly landet eller gå under av en mördande konkurrens, säger arbetsgivarna. Toppdirektörernas egen lönerörelse lyder under andra ekonomiska teorier. Ju högre lön för direktörerna desto bättre går företagen, enligt den teorin.

Källa:

https://www.lo.se/start/lo_fakta/makteliten_i_en_egen_bubbla