Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Eva-Karin Svensson kundvärd på Norrtåg Foto: Foto: Ralf Bergman
Hälsa

Styr slumpen vilket jobb vi har?

Solen strålar och kundvärden Eva-Karin Svensson ska alldeles snart gå på sitt pass. I dag är det en tripp till Storlien som står på schemat. Hon har jobbat som konduktör i tio år. Drömde om att bli flygvärdinna som liten, jobbade inom vården i massa år innan hon hamnade inom järnvägen.

23 oktober 2012 16:21

Fakta

Slumpen funkar lika bra

Är man nöjdare om man fått jobbet man drömt om sedan man var liten eller funkar slumpen lika bra? Vi frågade Samuel West, psykolog och forskare inom organisationspsykologi vid Lunds universitet.

 

– Ja om man verkligen har fått förverkliga sina drömmar och jobbar med sin passion är svaret ja. Men slumpen funkar bra den också.

Och om man exempelvis vill bli läkare för att det är status, bra pengar och mamma och pappa ville det är risken ganska stor att man vaknar upp missnöjd när man nått sitt mål.

Vad är det som styr val av jobb och yrke?

– Slumpen till stor del. Hur du lever och vilka du umgås spelar stor roll. Om du mest umgås med sjuksyrror är sannolikheten att du hamnar inom vården stor och känner du bara killar i byggbranschen så samma sak där så klart.

Familjens påverkan då?

– Föräldrarna spelar viss roll men inte familjen i sig. Rent historiskt är det här första gången som vi väljer fritt. Tidigare ärvdes yrken och man blev ofta det som pappa arbetade med. Idag är allt fritt inom vissa gränser så klart och alla kan inte bli allt – det är bara en myt.

 

Har du några tips på hur man hittar ett jobb som man trivs med?

Var öppen för det som kommer i din väg. Det kan vara en kompis som har ett jobbtips, en granne som startar ett bussbolag. Vad som helst kan dyka upp om man har ögonen med sig.

 

Sök jobb som du söker en partner. Precis som med kärlek ska man vara mottaglig för det som händer runt sig.  Och testa sju – åtta partners/jobb innan man slår sig till ro – då vet man förhoppningsvis vad man gillar.

 

Ta vara på slumpen. Du vet aldrig vad en kontakt ger. Fokusera inte för stenhårt på ett mål som att exempelvis bli ett visst yrke utan ge dig av på stickspår. Det är kanske det som leder till det bästa jobbet.

 

Våga ta risker. Låt dig inte bäddas in i en mjuk, kvävande filt av trygghet. Bli inte kvar på ett jobb bara för att det känns säkert om du inte trivs. Livet är för kort för det.

 

Byt jobb minst ett par gånger. Man måste få nya impulser och klara av nya situationer. Farligt att fastna och tro att man bara kan just det jobbet man råkar ha.

 

När du väl har ett jobb så försök att hitta det spelutrymme som finns på jobbet. Utvecklas, angrip jobbet på ett nytt sätt. Jag brukar åka buss med en kille som alltid hälsar alla välkomna och pratar om det man ser på vägen. Han har fört sitt jobb till nya dimensioner.

– Jag stortrivs med jobbet. Men det var väl egentligen en slump att det blev just tåg. Ingen i min släkt arbetar på järnvägen men en kompis till mig fick jobb som tågvärd och när jag hörde hur det var blev jag nyfiken.

Eva- Karin bjuder på kaffe i uppehållsrummet ovanpå stationen i Ånge. Det här är hennes stationeringsort och bor hon några minuters promenad från jobbet.

De har bytt arbetsgivare från Veolia till Norrtåg alldeles nyligen. Det mesta är sig likt förutom nya chica uniformer, ny titel och lägre lön.

– Det där med lönen är ju inte så kul men jag är nöjd med att slippa byta stationeringsort till Sundsvall eller Östersund. Då skulle jag få över två timmars pendling varje dag och det kostar ju också, både tid och pengar.

Eva-Karin är uppvuxen i Överturingen, 6 mil från Ånge. En by med stark sammanhållning och bykänsla, och hon hade ingen tanke på att lämna hembygden för att plugga vidare.

– Jag började jobba inom vården och det var bra när barnen var små. Efter tio år utbildade jag mig till undersköterska men egentligen hade jag tröttnat på vården redan då. Jag utvecklades inte och ville se mig om och när jag fick veta att de sökte folk på SJ skickade jag in en ansökan.

Eva-Karin var en av de som fick jobbet bland 100 sökande och började utbildningen till tågvärd. Och hon ångrar sig inte. Allra roligast var tiden när hon jobbade ombord på nattåget – som att jobba på en pub med glada människor på väg på semester. Inte för att hon längtar tillbaka men det var kul att ha varit om det.

– Hur ser en arbetsdag ut?

– Jag jobbar olika skift. I dag går jag på 15.15 och slutar 22. Jag ska åka till Storlien, byta tåg och åka tillbaka till Ånge. Varannan vecka är det en överliggning i Sundsvall och det är alltid trevligt. Förr var det mycket mer. Man var i Göteborg och Stockholm flera gånger i månaden. Man fick se sig om och träffa folk. Det jag tycker bäst om är att ingen dag är den andra lik. Folk kanske tror att det är enahanda jobb men man vet aldrig vad som ska hända under en dag. Vissa saker gör man ju varje tur: kontrollerar biljetter, säljer biljetter, plockstädar under tågvändningarna, tar hand om anslutningar vid förseningar och säljer fika i kiosken. Vi är bara en personal ombord så det blir lite av varje.

– När är du som mest nöjd med jobbet?

– Det är nog när man ordnat upp en jobbig situation. Om det är en försening och man har fixat alla anslutningar och alla passagerarna är på väg dit dom ska. Då känner jag mig riktigt nöjd.

– Är du kvar om tio år?

– Ja så känns det idag i alla fall men man vet ju aldrig vad som händer i framtiden.

Birgitta Forssell
redaktionen@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Dödsolycka ombord på Silja Symphony

Dödsolycka ombord på Silja Symphony

En målare som arbetade med att renovera hytter ombord på Silja Symphony omkom i en arbetsplatsolycka i lördags. Dödsorsaken uppges vara en felaktig bygglampa som gett mannen en elchock. Läs mer

SJ:s kundtjänst privatiseras

SJ:s kundtjänst privatiseras

SJ har beslutat att lägga ut kundtjänsten i Ånge på ett privat företag. Webhelp, som tar över, lovar att vara kvar i minst fem år och har skrivit ett specialavtal för de anställda. Läs mer

Brevbärare blev överfallen vid sin bil

Brevbärare blev överfallen vid sin bil

Två män försökte med våld ta brevbäraren Åsa Åsbergs postbil. En av männen greppade så hårt tag om Åsas nacke att hon har ständig värk flera veckor efteråt. Hon chockades och gav inte männen bilnycklarna. Läs mer

Många besök under Sekos medlemsvecka

Många besök under Sekos medlemsvecka

Närmare 10 000 anställda i Sekos branscher fick besök när Seko hade medlemsvecka i april. Nu har förbundet registrerat plussiffror i medlemsregistret för första gången på länge. Läs mer

Experten: Så undviker du en stressig semester

Experten: Så undviker du en stressig semester

Sommarsemestern ser många fram emot som en tid för att ta det lugnt och ha det härligt. Men så blir det långt ifrån alltid när ambitionerna blir för stora. Vi frågade Samuel West, psykolog och forskare, hur man kan tänka för att inte hamna i värsta semesterstressen. Läs mer

Häktet i Göteborg flyttade på skyddsombud

Häktet i Göteborg flyttade på skyddsombud

I april beslutade Kriminalvården i region väst att flytta Sekos skyddsombud Leif Kyldal från häktet Göteborg till Skogomeanstalten. Han närmaste chef hade känt sig hotad när Leif pekade på arbetsmiljöproblem på avdelningen. Läs mer

Seko hjälpte Bo när vibrationsskador avslutade yrkeslivet

Seko hjälpte Bo när vibrationsskador avslutade yrkeslivet

Vibrationsskador satte stopp för Bo Hadrys yrkesliv. Genom Seko har han fått hjälp att söka de ersättningar han har rätt till. – Helt plötsligt har det funnits en massa pengar på kontot. Läs mer

”Vi är som Sherlock Holmes”

”Vi är som Sherlock Holmes”

Läs mer

Med jämlikhet i fokus

Med jämlikhet i fokus

Kadir Kasirga kom till Sverige från Kurdistan som 15-åring. Efter många år som fackligt aktiv i Seko kandiderar han i höst till riksdagen för Socialdemokraterna.
 Läs mer

Vem vill jobba mer?

Vem vill jobba mer?

Problemet är inte att det går dåligt för Sverige. Problemet är att våra gemensamma tillgångar är orättvist fördelade. Läs mer

En sjukförsäkring att lita på

"Vi förväntar oss att en samlad arbetarrörelse gör gemensam sak för att utveckla den svenska modellen där en rättvis och trygg sjukförsäkring är självklar!" Det skriver Agneta Tiger Seko och Ingemar Nilsson, riksdagsledamot (S). Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

LO-prognos: Bra tillfälle att främja välfärden

LO-prognos: Bra tillfälle att främja välfärden

LO:s ekonomer räknar med ytterligare några goda år - och med lägre arbetslöshet än någon annan prognosmakare. Använd de goda tiderna för att ta itu med bristerna i välfärden, uppmanar de. Läs mer

Lagom stress är en del av arbetet på Sjöfartsverket

Lagom stress är en del av arbetet på Sjöfartsverket

– Jag skriver en lista och bockar av varje sak som jag har gjort när det blir körigt på jobbet, säger Janet Floreng Lindfors som arbetar som administratör på Sjöfartsverket i Malmö. Läs mer

Indien: Facklig kamp gav rätt till mammaledighet

Indien: Facklig kamp gav rätt till mammaledighet

Kvinnliga busskonduktörer i den indiska delstaten Maharashtra får sin betalda mammaledighet utökad från sex till nio månader. Bland annat tack vare Sekos stöd till det lokala facket och dess kvinnliga aktivister. Läs mer

Efter granskningen av Förbifarten: ”Ser över handlingsalternativ”

Efter granskningen av Förbifarten: ”Ser över handlingsalternativ”

Trafikverket ”ser över möjliga handlingsalternativ” och ska göra en ”heltäckande analys” av arbetsmiljöarbetet. Det sker efter tidningen Arbetets avslöjande om allvarliga arbetsmiljöbrister på Förbifart Stockholm-bygget på Lovön. Läs mer

Facklig brevbärare och kristdemokrat, inget för LO

Facklig brevbärare och kristdemokrat, inget för LO

Brevbäraren Åsa Åsberg är aktiv i Seko Posten och vald till LO-distriktets representantskap i Västerbotten. Hon uppmanades att lämna det uppdraget eftersom hon står på Kristdemokraternas lista i valet till kommunfullmäktige. Det är inget Seko står bakom. Läs mer

Många brev med narkotika på Posten

Brevbärare och postombud riskerar att oskyddade exponeras för den extremt farliga drogen fentanyl. Arbetsmetoder för att göra postpersonalen tryggare har tagits fram. Läs mer

Konfliktåtgärder

Stridsåtgärder i samband med kollektivavtalsförhandlingar. För arbetstagarsidan: strejk, mertids-, nyanställnings- och övertidsblockad. För arbetsgivarsidan: lock out.