Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Tema: Arbetsplatsen
Sedan 1988 har Ingmarie Wernersson arbetat inom försvaret, de två senaste på centrallagret i Arboga Foto: Ulla-Carin Ekblom
Reportage

Sekoiter med central uppgift

I en 45 000 kvadratmeter stor lagerlokal förvaras allt som kan behövas inom försvarsmakten, och det är Sekomedlemmar som håller ordning på pryttlarna.

12 juni 2015 16:16

En av 90-talet anställda på Försvarsmaktens centrallager, FMCL, är Kjell Wennerlund. Han har jobbat inom försvaret sedan 1975, varav de första 20 åren i mobiliseringsförråd.

– Där fanns kompaniernas utrustning som skulle hämtas ut i händelse av krig. Vår upp­ gift var att se till att allt var i ordning och att det fanns rätt utrustning på plats.

När så det svenska försvaret ändrade in­ riktning från ett så kallat invasionsförsvar till dagens insatsförsvar lade man ner mobförrråden och påbörjade centraliseringen av förrådsverksamheten.

Byggnaden som inhyser FMCL stod klar 2009 och här tog man efter hand över all lagerverksamhet som ti­digare var spridd i Sverige.

arboga5

– Det är klart att det är ekonomiskt mycket bättre med ett central­ lager, men samtidigt blir det mer sårbart, säger Kjell Wennerlund, vars titel är lagerarbetare.

– Men det stämmer inte så vidare värst. Vi gör allt mellan himmel och jord, säger han och visar oss det rum där han trivs allra bäst.

Snickerboa, säger skylten utanför och det är vad det är – en snickeriverkstad.

– Här inne kan jag uppfinna och småpula lite. Nu på morgonen har jag byggt en hylla för streckkodsavläsning. Alltifrån konstruktion till byggande och montering, och det gillar jag.

När Sekotidningen är på besök står han och kollegan Ingmarie Wernersson och bygger fall­- och klättersatser. I klarspråk betyder det att de plockar och packar rep, sprintar, fästen och annat som

behövs för bergsklättring. En komplett utrustning per låda blir en sats.

– Det har blivit vanligare med den typen av utrustning. Men det är inte bara för bergs­bestigning utan det kan vara takklättring och äntring av båtar till exempel, säger Kjell Wennerlund.

De två är certifierade för just dessa uppgif­ ter som kräver vissa kunskaper.

Här inne packas också sjukvårdssatser som innehåller allt från plåster till komplett operationsutrustning.

– De får ett helt sjukhus, konstaterar Ing­marie Wernersson.

– Det måste ju vara rätt grejer och vi in­spekterar varje föremål så det inte är något fel. Vi vill ju inte att någon ska ramla ner när de klättrar eller att det är fel på sjukvårds­ utrustningen, säger Ingmarie Wernersson.

Hon har arbetat inom försvaret sedan 1988 varav de två senaste åren här på cent­ rallagret.

– Jag trivs väldigt bra här, det är väldigt omväxlande och vi gör väldigt mycket olika saker. På förra stället satt jag mest vid datorn.

Vi går vidare på vår rundtur och hamnar i höglagret som är ett helautomatiserat la­ger, 23 meter högt och 200 meter långt med 70 000 pallplatser. 13 datorstyrda truckar far i vanliga fall fram och

tillbaka, upp och ner och hämtar ut det personalen knappar i på terminaler. Men just nu är det avstängt för systemuppdatering.

Utanför finns bandet där prylarna skickas ut och in till höglagret. När vi står där kom­mer en truck backande i hög fart. Joakim Eriksson svänger in och stannar precis fram­ för oss. Han jobbar mest

med godsmottagning på lastbryggan, med in­- och utgående gods, men sitter en del vid bandet också.

arboga3

– Det är ett flexibelt och omväxlande jobb. Ena stunden kör jag truck och den andra sit­ter jag vid datorn. Det gillar jag.

– Du glömde att påpeka att du har fantas­tiska arbetskamrater också, säger Leif Ohls­son som är Sekoombud på centrallagret, tillika vår guide.

– Jo, så har jag väldigt trevliga arbetskam­rater också, skyndar Joakim Eriksson sig då att tillägga.

Han började här i augusti 2011, först som inhyrd från Proffice och sedan som fast an­ ställd sedan två år tillbaka. Så han har va­rit med om ”omdaningen” 2013, när verksamheten gick över från att

drivas av Försvarsmakten till att bli en del av FMV (Försvarets materielverk), som är en ci­vil myndighet.

– Förr hade vi gym här och det var bra. Nu måste vi åka en bit men det funkar det också.

Leif Ohlsson påpekar att de även fick ägna sig åt friskvård på betald arbetstid när de till­ hörde Försvarsmakten.

– Men annars märks det inte så mycket att vi bytt arbetsgivare. Vi gör ju samma jobb i dag som vi gjorde då, säger Leif Ohlsson.

Leif Ohlsson arbetar i kallagret, en bygg­nad som bara består av plåtväggar och tak. Där förvaras bland annat vätskor som ben­sin och diesel, men också större mojänger och mackapärer som inte behöver förvaras i rumstemperatur.

– Riksemballagepoolen – det är jag. Det innebär att jag har hand om pall, pallkragar och allt annat emballage inom försvarsmakten.

När Sekotidningen är på besök gör kall­lagret inte riktigt skäl för namnet, med utom­hustemperaturen runt 12 grader. Men med oisolerade plåtväggar och portar som alltid står öppna finns inget skydd på vintern när det kan bli både 10 och 20 minus.

arboga2

– Men det är inga problem. Vi arbetar oss varma och så får vi väl gå in lite oftare. För man kan ju inte ha för mycket och för tjocka kläder, då går det ju inte att arbeta, säger Leif Ohlsson.

Utanför kallagret står 300 containrar upp­ställda. De är hopkopplade med slangar som i sin tur går till stora ventilationsaggregat.

– Det är viktigt att luften rör sig lite där­ inne. En container kan ju bli stående 5–10 år och då är det risk att de möglar, berättar Andreas Folkesson.

Han tar emot containrar som kommer till lagret. Det kan vara såväl nyproducerade som sådana som varit ute på uppdrag, till exempel i Afghanistan.

– De har olika funktioner. Det finns con­tainrar som är dusch och toalett, andra är kyl­ och frys, bastu eller sjukvårdsinredda. Så de kan användas till lite vad som helst.

Han har bara jobbat här i knappt ett år. Tidigare körde han lastbil för en åkare som körde åt FMV, så när han fick reda på att lag­ret skulle anställa någon sökte han jobbet.

arboga4

– Det här är bättre. Här vet jag alltid när jag slutar på dagen. När man kör lastbil vet man aldrig var man hamnar mot slutet av dagen, säger Andreas Folkesson.

– Och så har jag arbetskamrater. Det är klockrent. Jag har aldrig haft det förut – i last­ bilen är man ju ensam – så det är väldigt skoj.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Förvaltningsrätten: Bring citymail ska se till att brevbärare kan gå på toaletten

Förvaltningsrätten: Bring citymail ska se till att brevbärare kan gå på toaletten

Bring citymail ska se till att brevbärarna kan äta under tillfredsställande förhållanden, tillbringa pauser på lämplig plats och säkerställa att det finns tillräckligt många toaletter med låsbar dörr. Läs mer

Personalen får betala priset för avreglerad elmarknad

Personalen får betala priset för avreglerad elmarknad

Det har gått 20 år sedan elmarknaden avreglerades. Nu är det hög tid för en utvärdering och att regeringen säkrar att det finns tillräckligt med personal och kompetens i branschen. Läs mer

Friad för dödsolycka

Friad för dödsolycka

Göta hovrätt friar samtliga åtalade för dödsolyckan på Åsbro kursgård 2014. Det blir heller ingen företagsbot för kursgården. Läs mer

Slavlöner på fartyg

Dubbla kontrakt är vanligt för anställda ombord på bekvämlighetsflaggade fartyg. Ett officiellt som följer internationella avtal och ett hemligt där lönerna är orimligt låga, uppger tidningen Arbetet. Något Sekotidningen tidigare skrivit om. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

”Dålig snöröjning ökar risken för urspårning”

”Dålig snöröjning ökar risken för urspårning”

Snöröjningen på järnvägen i norra Sverige är sämre i år än tidigare. Det anser Green cargo som noterat att antalet incidenter med mindre urspårningar ökat. Trafikverket medger att snöröjningen brustit. Läs mer

Harly håller koll på entreprenörerna

Harly håller koll på entreprenörerna

I januari förra året fick Trafikverket ett regeringsuppdrag att sköta leveransuppföljningen av järnvägsunderhållet i egen regi. Redan i september var Harly Nielsen ute för att hålla koll på att entreprenörerna gör det de ska. Läs mer

”Ingen dag är den andra lik”

”Ingen dag är den andra lik”

Freddie Åfeldt är transportledare på Hector rail och han gillar såväl jobbet som kollegerna. Läs mer

Raka spåret in i politiken

Raka spåret in i politiken

Lina el Yafi hamnade i hetluften när hon som klubbordförande drev kampanj för de uppsagda konduktörerna på tvärbanan. Nu gör hon politisk raketkarriär och kommer av allt att döma bli landstingspolitiker efter valet. Läs mer

Himmel eller helvete

Himmel eller helvete

Det är ingen mening att slå sönder maskinerna, bättre att slåss för en rättvis fördelning av vinsterna som robotar och automatisering ger. Och kanske få en kortare arbetstid. Läs mer

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

Den svenska modellen bygger på att löntagare är med i facket. Våra fackförbund ser till att löne- och avtalsvillkor följs och att nödvändiga försäkringar finns, inte minst avtals- och tjänstepension. Därför går vi socialdemokrater nu fram med förslag om att det ska bli billigare att vara med i facket. Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Svårare för fifflande entreprenörer

Svårare för fifflande entreprenörer

Idag presenterade regeringen ett förslag om entreprenörsansvar i bygg- och anläggningsbranschen. Detta för att skydda de anställdas löner och stoppa osund konkurrens. Läs mer

ny på arbetsmarknaden
Maskinföraren Ghalia bryter normen

Maskinföraren Ghalia bryter normen

Ghalia Alhindi flydde från Syrien till Sverige för drygt två år sedan. Bland det första hon gjorde här var att lära sig cykla, sedan tog hon körkort och nu går hon en maskinförarutbildning. – Sen blir det lastbil och till slut flygplan, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar. Läs mer

6F i bråk med Jan Björklund

6F i bråk med Jan Björklund

Efter att Liberalernas partiledare Jan Björklund uttalat sig om ”de militanta LO-förbunden i 6F” i tidningen Arbetet kontrar nu 6F med att kalla Björklund politikens främsta huligan. Läs mer

Språkförbistring kan ligga bakom dödsolycka

De två estniska montörer som omkom vid ett kraftledningsarbete i Dalarna hösten 2016 kunde inte svenska och det kan ha bidragit till att de gjorde misstag. Läs mer

Seko: ”Omplacering av fackligt ombud en bestraffning”

Kriminalvården vill omplacera en facklig förtroendevald på anstalten Ljustadalen efter påståenden om kränkande särbehandling. Läs mer

Starkt stöd för vägarbetare som slog sönder bilruta

Starkt stöd för vägarbetare som slog sönder bilruta

Vägarbetaren Timmy Edström slog en asfaltraka genom vindrutan på en bil när föraren vägrade dra ner farten. Nu har han dömts till böter och skadestånd, men han får starkt stöd och pengar från kolleger och allmänhet. Läs mer

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Vissa medarbetare i Kriminalvården arbetar väldigt mycket övertid. Den är frivillig och ger i de flesta fall betydande extrainkomster. Vilket i sin tur gör det svårt för skyddsombud och fack att se till att avtal följs. Läs mer

Huvudorganisationer

Arbetstagarsidans huvudorganisationer är Landsorganisationen, LO, Tjänstemännens centralorganisation, TCO och Sveriges akademikers centralorganisation, Saco. Seko är en del av LO.

Arbetsgivarsidans huvudorganisation är Svenskt Näringsliv.