Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Tema: Arbetsplatsen
Sedan 1988 har Ingmarie Wernersson arbetat inom försvaret, de två senaste på centrallagret i Arboga Foto: Ulla-Carin Ekblom
Reportage

Sekoiter med central uppgift

I en 45 000 kvadratmeter stor lagerlokal förvaras allt som kan behövas inom försvarsmakten, och det är Sekomedlemmar som håller ordning på pryttlarna.

12 juni 2015 16:16

En av 90-talet anställda på Försvarsmaktens centrallager, FMCL, är Kjell Wennerlund. Han har jobbat inom försvaret sedan 1975, varav de första 20 åren i mobiliseringsförråd.

– Där fanns kompaniernas utrustning som skulle hämtas ut i händelse av krig. Vår upp­ gift var att se till att allt var i ordning och att det fanns rätt utrustning på plats.

När så det svenska försvaret ändrade in­ riktning från ett så kallat invasionsförsvar till dagens insatsförsvar lade man ner mobförrråden och påbörjade centraliseringen av förrådsverksamheten.

Byggnaden som inhyser FMCL stod klar 2009 och här tog man efter hand över all lagerverksamhet som ti­digare var spridd i Sverige.

arboga5

– Det är klart att det är ekonomiskt mycket bättre med ett central­ lager, men samtidigt blir det mer sårbart, säger Kjell Wennerlund, vars titel är lagerarbetare.

– Men det stämmer inte så vidare värst. Vi gör allt mellan himmel och jord, säger han och visar oss det rum där han trivs allra bäst.

Snickerboa, säger skylten utanför och det är vad det är – en snickeriverkstad.

– Här inne kan jag uppfinna och småpula lite. Nu på morgonen har jag byggt en hylla för streckkodsavläsning. Alltifrån konstruktion till byggande och montering, och det gillar jag.

När Sekotidningen är på besök står han och kollegan Ingmarie Wernersson och bygger fall­- och klättersatser. I klarspråk betyder det att de plockar och packar rep, sprintar, fästen och annat som

behövs för bergsklättring. En komplett utrustning per låda blir en sats.

– Det har blivit vanligare med den typen av utrustning. Men det är inte bara för bergs­bestigning utan det kan vara takklättring och äntring av båtar till exempel, säger Kjell Wennerlund.

De två är certifierade för just dessa uppgif­ ter som kräver vissa kunskaper.

Här inne packas också sjukvårdssatser som innehåller allt från plåster till komplett operationsutrustning.

– De får ett helt sjukhus, konstaterar Ing­marie Wernersson.

– Det måste ju vara rätt grejer och vi in­spekterar varje föremål så det inte är något fel. Vi vill ju inte att någon ska ramla ner när de klättrar eller att det är fel på sjukvårds­ utrustningen, säger Ingmarie Wernersson.

Hon har arbetat inom försvaret sedan 1988 varav de två senaste åren här på cent­ rallagret.

– Jag trivs väldigt bra här, det är väldigt omväxlande och vi gör väldigt mycket olika saker. På förra stället satt jag mest vid datorn.

Vi går vidare på vår rundtur och hamnar i höglagret som är ett helautomatiserat la­ger, 23 meter högt och 200 meter långt med 70 000 pallplatser. 13 datorstyrda truckar far i vanliga fall fram och

tillbaka, upp och ner och hämtar ut det personalen knappar i på terminaler. Men just nu är det avstängt för systemuppdatering.

Utanför finns bandet där prylarna skickas ut och in till höglagret. När vi står där kom­mer en truck backande i hög fart. Joakim Eriksson svänger in och stannar precis fram­ för oss. Han jobbar mest

med godsmottagning på lastbryggan, med in­- och utgående gods, men sitter en del vid bandet också.

arboga3

– Det är ett flexibelt och omväxlande jobb. Ena stunden kör jag truck och den andra sit­ter jag vid datorn. Det gillar jag.

– Du glömde att påpeka att du har fantas­tiska arbetskamrater också, säger Leif Ohls­son som är Sekoombud på centrallagret, tillika vår guide.

– Jo, så har jag väldigt trevliga arbetskam­rater också, skyndar Joakim Eriksson sig då att tillägga.

Han började här i augusti 2011, först som inhyrd från Proffice och sedan som fast an­ ställd sedan två år tillbaka. Så han har va­rit med om ”omdaningen” 2013, när verksamheten gick över från att

drivas av Försvarsmakten till att bli en del av FMV (Försvarets materielverk), som är en ci­vil myndighet.

– Förr hade vi gym här och det var bra. Nu måste vi åka en bit men det funkar det också.

Leif Ohlsson påpekar att de även fick ägna sig åt friskvård på betald arbetstid när de till­ hörde Försvarsmakten.

– Men annars märks det inte så mycket att vi bytt arbetsgivare. Vi gör ju samma jobb i dag som vi gjorde då, säger Leif Ohlsson.

Leif Ohlsson arbetar i kallagret, en bygg­nad som bara består av plåtväggar och tak. Där förvaras bland annat vätskor som ben­sin och diesel, men också större mojänger och mackapärer som inte behöver förvaras i rumstemperatur.

– Riksemballagepoolen – det är jag. Det innebär att jag har hand om pall, pallkragar och allt annat emballage inom försvarsmakten.

När Sekotidningen är på besök gör kall­lagret inte riktigt skäl för namnet, med utom­hustemperaturen runt 12 grader. Men med oisolerade plåtväggar och portar som alltid står öppna finns inget skydd på vintern när det kan bli både 10 och 20 minus.

arboga2

– Men det är inga problem. Vi arbetar oss varma och så får vi väl gå in lite oftare. För man kan ju inte ha för mycket och för tjocka kläder, då går det ju inte att arbeta, säger Leif Ohlsson.

Utanför kallagret står 300 containrar upp­ställda. De är hopkopplade med slangar som i sin tur går till stora ventilationsaggregat.

– Det är viktigt att luften rör sig lite där­ inne. En container kan ju bli stående 5–10 år och då är det risk att de möglar, berättar Andreas Folkesson.

Han tar emot containrar som kommer till lagret. Det kan vara såväl nyproducerade som sådana som varit ute på uppdrag, till exempel i Afghanistan.

– De har olika funktioner. Det finns con­tainrar som är dusch och toalett, andra är kyl­ och frys, bastu eller sjukvårdsinredda. Så de kan användas till lite vad som helst.

Han har bara jobbat här i knappt ett år. Tidigare körde han lastbil för en åkare som körde åt FMV, så när han fick reda på att lag­ret skulle anställa någon sökte han jobbet.

arboga4

– Det här är bättre. Här vet jag alltid när jag slutar på dagen. När man kör lastbil vet man aldrig var man hamnar mot slutet av dagen, säger Andreas Folkesson.

– Och så har jag arbetskamrater. Det är klockrent. Jag har aldrig haft det förut – i last­ bilen är man ju ensam – så det är väldigt skoj.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Skärgårdsförhandlingarna har brutit samman

Förhandlingarna mellan Seko och Almega om ett nytt skärgårdsavtal har brutit samman. Enligt Seko har Almega sagt upp avtalet, vilket innebär att det blir avtalslöst tillstånd om sju dagar. Läs mer

Avtal 2017

Allt om avtalsrörelsen

Här kan du läsa alla våra artiklar om avtalsrörelsen 2017 där Seko ska förhandla om drygt 20 centrala avtal. Läs mer

Lågavlönade för bättre betalt med nya avtalen

Årets avtalsrörelse skulle ge mer till dem som tjänar minst. En rundringning som Sekotidningen har gjort visar att många lokala löneförhandlingar har gett resultat, även om alla inte är helt nöjda. Läs mer

Ny postlag skippar brev över natten

Regeringen har presenterat ett förslag till ny postlag. Seko posten är positivt till stora delar av innehållet, men är besviket över att postboxar inte blir standard. Läs mer

Jobbar kvar för att det är kul

Jobbar kvar för att det är kul

Pelle Olsson är både kriminalvårdare och pensionär. Han tycker att han har fått det bästa av allt och rekommenderar andra samma sak. Men inte för att klamra sig fast vid jobbet. Läs mer

Seko och Fastighets går vidare med planerna på samgående

Planerna på att slå ihop de två förbunden har sedan en tid legat i malpåse i väntan på att avtalsrörelsen och kongresser ska vara avklarade. Nu har de tagit beslut om att tillsätta en utredning. Läs mer

Kenneths uppdrag: hitta kabeln

Kenneths uppdrag: hitta kabeln

Kenneth Häggman tycker att han hittat hem. Med havstomt, egen brygga och bastu, hund, katt och hästar är jobbet som kabelutsättare i och kring Örnsköldsvik pricken över i. Läs mer

”Jag gillar att vara utomhus”

”Jag gillar att vara utomhus”

Läs mer

Med orättvisorna i fokus

Med orättvisorna i fokus

Hennes drivkraft är kampen mot orättvisor. Och det är en fajt som Gabriella Lavecchia tagit i många olika roller inom arbetarrörelsen. Sedan i våras som vice förbundsordförande för Seko. Läs mer

Upphandling på slak lina

Upphandling på slak lina

Upphandlingar är ofta ett vågspel. Men en sak är säker, går det åt skogen drabbas inte de ytterst ansvariga, det är de anställda som råkar illa ut. Som nu på pendeltågen i Stockholm Läs mer

Billigare vara med i facket

Nu återinför socialdemokraterna skattereduktion för fackföreningsavgift, så det är bara att bli med i facket igen, skriver två socialdemokratiska riksdagsledamöter. Läs mer

Vill Jernhusen ha fler försenade tåg?

Kanske är det som författaren Jesper Meijling hävdar att fastighetsbolaget Jernhusen och dess stationshus bäst Läs mer

Strid om gräns för kvartsdamm

Strid om gräns för kvartsdamm

Arbetsmiljöverket lade ett förslag om halverat gränsvärde för det farliga kvartsdammet. Medicinsk expertis och facket välkomnar förslaget medan arbetsgivarna tycker att det blir för dyrt. Nu är det inte säkert att det blir någon sänkning. Läs mer

Ökad risk för inhyrda

Ökad risk för inhyrda

Det är farligare att vara inhyrd än anställd.
På bangården Älvsjö är det många bemannings- företag på plats. Signalarna Maria Kax och Ola Rydberg tycker att en introduktion av inhyrda borde vara obligatorisk Läs mer

”Dialog med facket är viktig”

”Dialog med facket är viktig”

Tomas Eneroth fick en rivstart på posten som infrastrukturminister sedan företrädaren, Anna Johansson, fick gå efter IT-skandalen på Transportstyrelsen. Till Sekotidningen säger han bland annat att han vill se än mer järnvägsunderhåll i statlig regi. Läs mer

Nytt avtal för anställda på Samhall

Efter konfliktvarsel och medlarbud har parterna kommit överens om ett nytt avtal för anställda på Samhall. Avtalet ger 7,1 procent i löneökningar under tre år och innehåller en låglönesatsning. Läs mer

Utredning kring Sekohärvan står still

Det rättsliga efterspelet till den så kallade Sekohärvan drar ut på tiden. Polisen har ingen utsedd utredare och fortfarande har inga förhör hållits med de inblandade. Läs mer

Seko sjöfolk anmäler stiftelse för dyra resor

Seko sjöfolk anmäler stiftelse för dyra resor

Seko sjöfolk har anmält Stiftelsen Stockholms sjöfartshotell till länsstyrelsen. Omfattande resor för styrelsen bryter mot stadgarna, enligt anmälan. Men stiftelsens ordförande menar att resorna är viktiga för verksamhetens utveckling. Läs mer

Avtal klart på staten

Ett nytt treårigt avtal är klart på staten. Seko är överens med Arbetsgivarverket om ett totalt utrymme på minst 6,5 procent. Seko har också fått gehör för en låglönesatsning. Läs mer

Chef kränkte medarbetare

Chef kränkte medarbetare

En chef på LVM-hemmet Runnagården i Örebro har enligt en intern utredning kränkt medarbetare under en längre tid. Läs mer

Lönestatistik

Visar löneutvecklingen för olika grupper över tid. Medlingsinstitutet har statens uppdrag att ansvara för den officiella lönestatistiken i Sverige.