Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Tema: Post i förändring
Maria Codelia Ros sökte sig hit från Årstaterminalen. Hon bor i Upplands Väsby och sparar mycket tid på att jobba i Rosersberg. Foto: Linus Meyer
Reportage

Ris och ros till Rosersberg

I Rosersberg norr om Stockholm ligger Sveriges största och modernaste postterminal. De anställda ger både ris och ros till den nya arbetsplatsen som ska vara byggd för att möta framtiden.

13 februari 2015 16:22

Terminalen har bara varit i drift i några månader och det luktar nytt. Doften av målarfärg ligger kvar i luften. Moderna maskiner och ny teknik ska skapa en bättre arbetsmiljö. Tunga lyft ska minimeras, och trots att det är många maskiner igång är ljudet inte speciellt påträngande. Och så har man ny teknik för att rena luften.

– Vi har väldigt effektiv ventilation som suger upp pappersdamm vid sorteringen. Det bli extremt mycket damm och det kan skapa stora problem, berättar produktionsledaren Niklas Lövgren som ger oss en guidad tur runt i den jättelika terminalen.

Tanken är att färre och större sorteringsterminaler ska effektivisera arbetet. Mer automatik ska ge färdigsorterad post till utdelningskontoren, något som kommer innebära att brevbärarna inte själva sorterar utan bara delar ut.

Men modern teknik kan vara en skälm. Det märks bland annat med sorteringsmaskinen för större brev och mindre paket (klump) som ska vara det senaste av det senaste, helautomatisk och toppen på alla sätt.

– Problemet är att det är rätt många försändelser som den inte klarar, så det blir mycket manuell sortering, trots att den är alldeles ny. Det är lite ironiskt om man jämför med den gamla maskinen som finns i Tomtebodaterminalen som klarar allt, säger Krzysztof Romatowski medan han sorterar småbrev.

rosersberg5

Han och de andra anställda kommer i första hand från terminalerna i Uppsala och Tomteboda som lägger ner och där har alla blivit erbjudna nytt jobb i Rosersberg. Några kommer från Årstaterminalen där man skär ner verksamheten, och de som riskerar att bli övertaliga har sökt sig hit.

En av dem är Harun Nuru. Han har jobbat 15 år på Årstaterminalen men riskerade ändå att bli uppsagd. Därför sökte han jobb här.

rosersberg4

 

– Jag hade ju inte flyttat om jag inte riskerat att få sparken. Jag bodde väldigt nära jobbet förut. Nu tar det en och en halv timme om jag ska åka kommunalt, men det känns ok tycker jag.

Han står vid den manuella klumpsorteringen och slänger småpaket i olika korgar. Ett slitsamt jobb som inte skulle behöva utföras om klumpsorteringsmaskinen funkade som den skulle.

Just läget och de dåliga kommunikationerna är ett återkommande tema när vi talar med de anställda på terminalen. Men vi hittar en som valt den just på grund av läget.

– Jag jobbade på Årsta men sökte mig hit för att det ligger mycket bättre till för mig. Jag bor i Upplands Väsby så det blev en ganska stor tidsvinst för mig, säger Maria Codelia Ros som står och väntar på att de stora trådkorgarna vid klumpsorteringsmaskinen ska bli fulla och bytas mot nya.

Ett annat problem på den nya terminalen som många pekar på är att det finns få möjligheter att sitta ner och arbeta.

– Folk kommer inte att orka. Det är för slitsamt att aldrig få sitta ned. Nu ska de ta bort videokodningen och det är enda arbetsuppgiften där man kan sitta ner, förutom vid den manuella sorteringen av småbrev, säger Harun Nuru.

Videokodning är att de försändelser vars adresser sorteringsmaskinerna inte klarar att läsa fotograferas, varpå bilden kommer upp på en datorskärm. Där sitter anställda och tyder adressen och skickar den sedan tillbaka till sorteringsmaskinen.

– Det har varit viktigt för folk att få sitta ner och arbeta emellanåt, så det är väldigt synd att man tar bort den arbetsuppgiften härifrån, säger Zenita Bratt, som är skyddsombud och förhandingsansvarig på Rosersberg. Ett annat problem är att få ihop bra scheman. Förhoppningsvis ska det bli lättare när terminalen är i full drift, då verksamheten kommer vara jämnare fördelad över dygnet. Seko Posten driver hårt att man vill få ner antalet inhyrda, timanställda och ofrivilliga deltider, och i stället ska man ha fasta heltider.

Men allt är inte dåligt. Cheferna, såväl på golvet som på kontoren, beskrivs som kompetenta, arbetsmiljön är bättre än på gamla terminaler och de flesta upplever det som positivt att arbeta med folk från olika terminaler.

För att få ihop de olika arbetskulturerna går alla som börjar på Rosersberg en introduktionskurs. En av instruktörerna där är Milka Petrovic.

 

rosersbergs3

– Vi pratar om trivsel, samarbete och om hur vi ska förhålla oss till varandra. Målet är att skapa en Rosersbergskultur där vi tar det bästa från de gamla terminalerna och gör något nytt. Och vi är på god väg att nå det målet.

Hon gillar att jobba i en sprillans ny terminal.

– Det är Sveriges största och modernaste terminal så jag tycker man kan vara stolt över att jobba här. Det är ljust och fräscht, luften är mycket bättre och maskinerna är nya – allt är mycket bättre.

Michael Jakob fyller på sorteringsmaskinen med ny post. Säck efter säck tömmer han ner i stora fack för vidare färd genom sorteringssystemets automatiserade löpande band. Han ser både positiva och negativa saker med nya jobbet. Han har jobbat på Posten sedan 1983 och kom hit från Tomteboda.

 

rosersbergs2

– För 16 år sedan var det många på Tomteboda som flyttade över till Årsta. Nu träffas vi här igen och det är väldigt roligt att träffa gamla kolleger.

Men han, som så många andra, lyfter fram problem med resorna. Förr tog det honom en halvtimme till jobbet, nu en och en halv. Och även han ser problem med stående arbete och schemaläggning.

– På Tomteboda jobbade vi 12 nätter per månad, men längre arbetspass. Nu är det 16–17 nätter per månad och man måste stå hela tiden. Det är jättejobbigt och många blir sjukskrivna.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Dela det här

2 kommentarer

  1. Johan hullberg

    Tyvärr kommer resorna att knäcka dem som har 1 till 1 och en halv timme till jobbet. Mitt råd flytta närmare arbetsplatsen.
    Jag jobbade i 12 år på fängelset i Rosersberg och många slutade då resorna från olika kommuner i Stockholm blev för tröttsamt.

  2. rami

    Ett problem är användandet av pim . 8.45 timar är tillräcklig lång arbetsdag men nu tar man och förlänger dagen ytterligare genim att ta tid från kvällar och ibland öcen lägga tilk extra tid. Folk blir trötta och skiter hur det går med posten

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Konfliktfylld fransk vår

Konfliktfylld fransk vår

Idag, torsdag, har hälften av alla tåg ställts in. Järnvägspersonalen protesterar mot regeringens planer för spårtrafiken. Samtidigt strejkar statsanställda mot personalminskningar. Läs mer

Bring Citymail får nya ägare

Bring Citymail får nya ägare. Norska Posten säljer brevverksamheten till det tyska investmentbolaget Allegra Capital. Läs mer

SJ anklagar lokförare för mobbning

Flera lokförare har tilldelats erinringar av SJ efter att företaget anklagar dem för mobbning och trakasserier under en arbetsplatsträff i Stockholm. Seko SJ protesterar och har krävt att erinringarna dras tillbaka. Något SJ inte gått med på. Läs mer

Sjöfarten gör handlingsplan mot sexuella trakasserier

Sjöfarten gör handlingsplan mot sexuella trakasserier

I slutet av året hoppas sjöfartsbranschen ha en handlingsplan för hur branschen ska hantera och agera vid sexuella trakasserier och andra kränkningar. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

Strömförande grind på tågstation

Strömförande grind på tågstation

Först åtta timmar efter anmälan åtgärdades en strömförande grind på en pendeltågsperrong i Stockholm. Grinden, som står så att allmänheten kan komma åt den, var feljordad och drog till sig så kallad returström när tågen passerade. Läs mer

Harly håller koll på entreprenörerna

Harly håller koll på entreprenörerna

I januari förra året fick Trafikverket ett regeringsuppdrag att sköta leveransuppföljningen av järnvägsunderhållet i egen regi. Redan i september var Harly Nielsen ute för att hålla koll på att entreprenörerna gör det de ska. Läs mer

”Ingen dag är den andra lik”

”Ingen dag är den andra lik”

Freddie Åfeldt är transportledare på Hector rail och han gillar såväl jobbet som kollegerna. Läs mer

Raka spåret in i politiken

Raka spåret in i politiken

Lina el Yafi hamnade i hetluften när hon som klubbordförande drev kampanj för de uppsagda konduktörerna på tvärbanan. Nu gör hon politisk raketkarriär och kommer av allt att döma bli landstingspolitiker efter valet. Läs mer

Himmel eller helvete

Himmel eller helvete

Det är ingen mening att slå sönder maskinerna, bättre att slåss för en rättvis fördelning av vinsterna som robotar och automatisering ger. Och kanske få en kortare arbetstid. Läs mer

En sjukförsäkring att lita på

"Vi förväntar oss att en samlad arbetarrörelse gör gemensam sak för att utveckla den svenska modellen där en rättvis och trygg sjukförsäkring är självklar!" Det skriver Agneta Tiger Seko och Ingemar Nilsson, riksdagsledamot (S). Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Seko lämnar flyttande Nordea

Nordeas stämma röstade igenom en flytt av huvudkontoret till Finland. Det innebär att Seko går vidare med sitt beslut från i höstas om att lämna banken. Läs mer

ny på arbetsmarknaden
Maskinföraren Ghalia bryter normen

Maskinföraren Ghalia bryter normen

Ghalia Alhindi flydde från Syrien till Sverige för drygt två år sedan. Bland det första hon gjorde här var att lära sig cykla, sedan tog hon körkort och nu går hon en maskinförarutbildning. – Sen blir det lastbil och till slut flygplan, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar. Läs mer

Bjudresor till fartygsinspektörer

Bjudresor till fartygsinspektörer

Två inspektörer från Transportstyrelsen som skulle kontrollera säkerheten ombord blev bjudna på en bättre middag och uppgraderas till lyxhytt utan kostnad. Det avslöjar Dagens ETC. Enligt tidningens granskning har bjudresorna pågått i minst tio år. Läs mer

Bring citymail lägger ner brevbärarkontor

Bring citymail stänger kontor i Flen och Katrineholm och lägger istället postutdelningen på Prolog, Mittmedias tidningsdistributionsbolag. Förändringen planeras till maj 2018. Läs mer

Det blir inget åtal för elolyckan i Tyfors

Nu står det klart att det inte blir något åtal om arbetsmiljöbrott efter elolyckan i Tyfors i Dalarna hösten 2016. Arbetsmiljöåklagare Ann-Marie Helander har beslutat lägga ner förundersökningen. Läs mer

”Vi ska stötta varandra och våga ta plats”

”Vi ska stötta varandra och våga ta plats”

Sekos kvinnliga nätverk på Trafikverket, Q-net, har vaknat till liv igen efter några år med sporadisk verksamhet. Förhoppningen är att nätverket ska göra att fler kvinnor tar på sig fackliga uppdrag. Läs mer

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Vissa medarbetare i Kriminalvården arbetar väldigt mycket övertid. Den är frivillig och ger i de flesta fall betydande extrainkomster. Vilket i sin tur gör det svårt för skyddsombud och fack att se till att avtal följs. Läs mer

Lönekostnad

Löner plus sociala avgifter.