Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Foto: Per Asplund
Nyhet

”Regeringen har panik”

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfvén möttes av stående ovationer när han talade till Sekos kongress på onsdagen. Budskapet kan sammanfattas med hans egna ord: Vi har en plan, regeringen har panik.

2 oktober 2013 16:56

En stor del av Stefan Löfvéns tal handlade om vår strävan efter ett bättre liv och det som står i vägen, framför allt arbetslösheten.

– Den dränker drömmar och hindrar vår strävan. Men arbetslösheten är inte någon naturlag, den är resultatet av en felaktig politik. 

Stefan Löfvén utlovade att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020, förutsatt att det blir en socialdemokratisk regering. Han konstaterade också att arbetslösheten idag är större än när den borgerliga regeringen tillträdde och deras försök att dämpa den genom att göra de arbetslösa fattigare kallade han moraliskt förkastlig och icke fungerande.

– Sluta attackera de arbetslösa och börja attackera arbetslösheten.

Blir det en socialdemokratisk valseger innebär det slutet för Fas 3.

– Allt som kommer att bli kvar av Fas 3 är en plakett över borgerlig idioti.

Löfvéns väg till Europas lägsta arbetslöshet kantas av trygghet. På ena sidan, trygghet för medborgarna, genom att återupprätta välfärden och kvaliteten i skolan.

– Vi måste ta gemensamt ansvar för varandra och sluta att kasta ut folk ur trygghetssystemen.

– Barn och föräldrar måste få koncentrera sig på lärande, inte på skolans ekonomi. Går det dåligt i skolan, då gäller det att hitta en bättre skola. Regeringen har lagt allt ansvar på föräldrarna.

På den andra sidan finns ett bättre företagsklimat, skapat genom samarbete och en rad åtgärder för att stödja småföretag, forskning, innovation och export.

– Vi löser inte heller problemen bara genom att avreglera och avreglera. Vi behöver investeringar, bygg höghastighetsjärnvägar, bygg bostäder.

Löfvén konstaterade också att det bara är arbetarrörelsen som är kapabel att genomföra alla nödvändiga investeringar inom de gränser som naturen ger.

En av de största applåderna kom när han pläderade för en tydligare feministisk politik.

– När tryggheten inte finns blir kvinnor beroende av sina män, det är de som stannar hemma och ta hand om barn eller sina gamla föräldrar.

Stefan Löfvén var full av tillförsikt inför valet om ett år. Men för att det ska bli en socialdemokratisk statsminister krävs tre saker.

– Fullt fokus på jobben, hårt arbete och sammanhållning.

Mats Andersson, chefredaktör
mats.andersson@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

”Regeringen har panik”

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfvén möttes av stående ovationer när han talade till Sekos kongress på onsdagen. Budskapet kan sammanfattas med hans egna ord: Vi har en plan, regeringen har panik. Läs mer

Nya medlemsavgifter klubbade

Kongressen har tagit beslut om en ny avgiftstrappa för Sekos medlemmar. De två lägsta stegen ska ha en avgift på 50 kronor. Läs mer

Seko har valt ny förbundsstyrelse

Sekos kongress har valt en ny förbundsstyrelse. Kongressen gick på valberedningens förslag och alla ledamöter valdes med acklamation. Läs mer

Janne Rudén Sekos ordförande

Sekos kongress har valt Janne Rudén till förbundets ordförande för en tredje kongressperiod. Läs mer

”Kålle” på kongressen

Sekos kongress har gått in på sin andra dag. En dag som inleddes med ett tal av LO:s ordförande Karl-Petter "Kålle" Thorwaldsson. Arbete åt alla, var hans huvudbudskap. Läs mer

Sekos kongress har börjat

Sekos kongress, som hålls i Folkets hus i Stockholm, har dragit igång. Sekos ordförande, Janne Rudén inledde med att konstatera att: "Utan Sekos medlemmar stannar Sverige". Läs mer