Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Nyhet

Kockums ska inte bygga nya u-båtar

Regeringen säger definitivt nej till att köpa nya u-båtar av Kockums och Thyssen Krupp. Enligt Svt kommer regeringen att meddela detta i vårbudgeten.

2 april 2014 16:51

Redan i slutet av februari framkom att Försvarets materielverk, FMV, avbrutit förhandlingarna med Thyssen Krupp om konstruktionen av den nya u-båten A26. FMV gav då Saab i uppdrag att utreda den framtida ”försörjningsstrategin på undervattensområdet”.

Med försvarsminister Karin Enströms besked i Svt i dag är affären med Kockums avslutad.

För John Ahlmark, kommunikationschef på Kockums, är beskedet ingen nyhet.

-Det har vi känt till sedan början av mars. Våra ägare och staten förhandlar om en lösning av problemet. Det är bara våra anställda som har kompetensen att designa och bygga u-båtar i Sverige. Saab har visserligen försökt värva personal men det är bara en bråkdel som valt att gå över, säger han.

Vad en ”lösning på problemet” innebär vill han inte gå in på.

-Det vet jag inte mycket om. Det är staten och Thyssen Krupp som förhandlar om det, säger John Ahlmark.

Enligt Karin Enström är det Thyssen Krupps ointresse för att sälja den nya u-båtsmodellen till andra länder som gör att regeringen inte vill fullfölja affären.

 

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Saab köper Kockums

Saab har inlett förhandlingar med Kockums tyska ägare, Thyssen krupp, om att köpa all ubåtsverksamhet i Sverige. – Det är fantastiskt, säger Håkan Eriksson, klubbordförande i Karlskrona. Läs mer

Kockums ska inte bygga nya u-båtar

Regeringen säger definitivt nej till att köpa nya u-båtar av Kockums och Thyssen Krupp. Enligt Svt kommer regeringen att meddela detta i vårbudgeten. Läs mer