Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Mohamed Shafie BP Mammal, fackföreningsordförande i Malaysia.
Nyhet

Facklig världskongress i Stockholm

Bara sex procent av arbetskraften i Malaysia är med i facket. Men det gör inte så mycket, tycker Mohamed Shafie BP Mammal, ordförande för det globala facket UNI i Malaysia.

18 juni 2015 12:34

-Vi har lyckats med det som många andra länder misslyckats med, vi har organiserat de anställda på multinationella transportföretaget DHL och dessutom tecknat kollektivavtal, säger han.

Alla 220 anställda i hela Malaysia omfattas av avtalet och nästa steg är att få med de tillfälligt anställda och alla underentreprenörer.

-Jag har sett många med t-shirtar där det står DHL, men långt ifrån alla är anställda. Det finns en lång kedja av underentreprenörer som vi måste få koll på också, säger Mohamed Shafie BP Mammal, som arbetat fackligt sedan 1970 och ser en ljus framtid för fackföreningsrörelsen i Malaysia.

En anledning till den lokala framgången är det fackliga biståndsprojekt som Seko har i Malaysia sedan fem år tillbaka. Genom projektet har fackliga ledare utbildats i hur man organiserar och ökar den fackliga medvetenheten bland anställda.

-DHL-avtalet i Malaysia är en framgång och delvis ett resultat av att vi ställt om våra biståndsprojekt till att bli mer konkret. Vi arbetar arbeta direkt med enskilda företag i olika länder, ofta stora multinationella som DHL, säger Jens Saverstam, internationell ombudsman på Seko.

Jens Saverstam och Mohamed Shafie var två av 250 delegater på UNI Icts världskongress som hölls i Stockholm den här veckan. 50 länder var representerade och kongressen diskuterade bland annat framtida strategier för att öka den fackliga organisationsgraden runt om i världen. Fackliga biståndsprojekt är en väg att gå.

UNI Icts består av fackföreningar inom it- och telekombranschen över hela världen och har bland annat som mål att teckna så kallade globala ramavtal för att säkra arbetstagarnas rättigheter i multinationella företag.

Norska Telenor och franska Orange är två exempel på företag som tecknat globala avtal. Förhandlingar om ett globalt avtal pågår inom svensk-finska Teliasonera.

Under kongressen berättade också representanter från Nepal om uppbyggnadsarbetet efter den svåra jordbävningen i slutet av april. Efterskalven fortsätter och väntas pågå i ytterligare tre månader.

Genom UNI hoppas fackföreningarna i Nepal att kunna bygga upp 50 hus och en skola för de allra fattigaste medlemmarna.

-De hade dåliga bostäder redan innan jordbävningen, mer skjul än hus, så det här kan bli en viktig förbättring för dem som vi är mycket glada för, säger Shankar Lamichhane, ordförande för UNI i Nepal, till Sekotidningen.

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Facklig världskongress i Stockholm

Facklig världskongress i Stockholm

Bara sex procent av arbetskraften i Malaysia är med i facket. Men det gör inte så mycket, tycker Mohamed Shafie BP Mammal, ordförande för det globala facket UNI i Malaysia. Läs mer

”Vettigt att lämna Nepal Satellite”

Det är vettigt av Telia Sonera att kliva av affären i Nepal. Annars hade det riskerat att bli en ny Uzbekistanaffär, med allt vad det har inneburit. Läs mer

Telia granskar affärer i Nepal

Telia ska granska sina affärer, avtal och partners i Euroasien och först ut blir bolagen i Nepal. Det berättar den nya styrelseordföranden Marie Ehrling för Dagens Nyheter. Läs mer

De unga bygger facket i Nepal

Telekomsektorn i Nepal utvecklas i rasande fart och många unga som arbetar i branschen organiserar sig fackligt. De gör jobbet själva, men får också en del stöd från bland annat Sverige. Seko och det globala facket UNI har flera gemensamma projekt i Nepal som bidragit till ”en positiv utveckling”. Sekotidningen följde med på en facklig resa till Nepal. Läs mer

Fackligt biståndsarbete stärker facket även i Sverige

Det finns två bärande skäl till att Seko och fackföreningsrörelsen sysslar med biståndsarbete. Främst är det av solidaritet med fackföreningar i andra länder, fack som har betydligt sämre förutsättningar att verka. Läs mer

Hård konkurrens för gamla monopolet

Konkurrensen från privata och utländska företag sätter press på det tidigare statliga monopolföretaget Nepal Telecom. Läs mer