Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Foto: Karin Lindgren Strömbäck

Hårt arbete på callcenter i Nepal

Joy Rana står i det minimala pausrummet inne i callcenterlokalen på Teliaägda Ncell i Nepal. Han dricker vatten och svettpärlor rinner ner i hans ögon.

24 oktober 2012 16:17

Det är varmt och kvavt, lågt i tak och mörkt. Chefen för avdelningen håller ett vakande öga på oss, så min inter­vju måste gå snabbt.

Joy Rana går tillbaka till sitt lilla bås. Utrustningen, en dator och ett headset, är inte personlig, något som Joy inte kommenterar, men som facket på företaget lyfter fram som ett problem. Personli­ga headset finns på kravlistan.

Joy har lagt sin motorcykel­hjälm på hyllan ovanför bordet och påminns hela tiden om den riskfyllda resan till och från job­bet varje dag. Många kör mc och olyckor är vanliga i den oerhörda trängseln på Katmandus gator.

Joy Rana har råkat ut för flera olyckor, men inte skadat sig allvarligt.

– Jag är inte rädd, men trafik­ olyckor är visst den vanligaste dödsorsaken i Nepal.

Han säger att jobbet på Ncell i grunden är bra, han trivs, men det kan vara stressigt. Alla måste ta emot minst 320 samtal om dagen, vilket frestar på.

– Vi ska lösa olika typer av problem, såväl tekniska som abonnemangsfrågor. En del kunder kan bli riktig otrevliga och då känns det särskilt svårt. Vi kan som tur är prata med varandra om det.

Han är med i facket och förvän­tar sig åtminstone en liten löneökning nästa år. Hans lön får jag inte veta något om, men enligt klubben varierar lönerna från 12 000 rupies (cirka 900 kronor) per månad till sju gånger det beloppet.

– Hur mycket mer jag vill ha? Det vet jag inte, men jag tror ju att det är bra för alla, för vårt lands ekonomi och för företaget, om vi har bra löner. Pengarna kommer ju till användning, säger Joy Rana, tar telefonen och hälsar nästa kund välkommen till Ncell.

 

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Telia granskar affärer i Nepal

Telia ska granska sina affärer, avtal och partners i Euroasien och först ut blir bolagen i Nepal. Det berättar den nya styrelseordföranden Marie Ehrling för Dagens Nyheter. Läs mer

De unga bygger facket i Nepal

Telekomsektorn i Nepal utvecklas i rasande fart och många unga som arbetar i branschen organiserar sig fackligt. De gör jobbet själva, men får också en del stöd från bland annat Sverige. Seko och det globala facket UNI har flera gemensamma projekt i Nepal som bidragit till ”en positiv utveckling”. Sekotidningen följde med på en facklig resa till Nepal. Läs mer

Tjejerna vill också röra på sig

Killarna på Ncell spelar fotboll med företagets stöd. Tjejerna kräver att det även ska finnas andra friskvårdsaktiviteter. Läs mer

Telia tar bort 2000 tjänster

Telia ska spara pengar och planerar att ta bort 2 000 tjänster i koncernen. Var jobben försvinner är ännu inte klart. Läs mer