Olyckan inträffade i mitten av maj utanför Ottebol, Arvika kommun. En anställd hos en under-underentreprenör till Eltel skulle ta ned en telekabel från stolpe där det både fanns el och telekablar.

– Han klättrade upp och skulle lossa telekabeln. Men tänkte sig inte för. Han lossade kabeln från stolpen på samma sida som han stod och fick kabeln på sig, tappade greppet om stolpen med händerna och ramlade och blev hängande fyra-fem meter från marken. Han skulle ha stått på andra sidan stolpen, säger Thomas Ohlsson, arbetsmiljöansvarig på Eltel.

Thomas Ohlsson, arbetsmiljöansvarig på Eltel.

– Det gjorde naturligtvis ont. För stolpskorna stod uppåt och han hamnade nedåt. Det var en ung kille som ändå klarade sig bra. Det slutade med två stukade fötter.

Ensamarbete är förbjudet

Det är förbjudet för teknikerna att arbeta ensamma vid dessa jobb. Men vid det här tillfället var teknikerns kollega så långt borta att han inte hörde när mannen skrek på hjälp.

Han hade tur i oturen. För en boende i området var i närheten med sin hund och hörde honom.

– Den mannen larmade en granne som hade en traktor. Då kunde de två männen med hjälp av traktorskopan ta ned teknikern, säger Thomas Ohlsson.

För stolpskorna stod uppåt och han hamnade nedåt. Det var en ung kille som ändå klarade sig bra. Det slutade med två stukade fötter

Thomas Ohlsson, arbetsmiljöansvarig på Eltel

Räddningstjänst, polis och ambulans kallades till platsen.

Arbetet med att riva kopparnätet går under namnet Teknikskiftet och är beställt av Telia, som vill att hushåll går över från fast telefoni till fiber eller mobiltelefoni. Enligt Eltel är de medansvarig för arbetsmiljön, även i fall där en under-underentreprenör gör själva arbetet.

Fem allvarliga olyckor

Olyckan utanför Ottebol är inte den första. I år har totalt tre allvarliga olyckor skett. Förra året inträffade två. Tre av dessa har inneburit personskador. Bland annat har en stolpe träffat en anställd utan hjälm i huvudet. Det är förbjudet att arbeta utan hjälm.

Eltel har nu tagit fram en ny arbetsmiljöplan för just de här jobben.

– Den innehåller en riskbedömning som är specifikt gjord för just det här med luftnätsrasering, säger han.

Eltels utredning visar att orsaken till den senaste olyckan var slarv från teknikerns sida. Han har rätt utbildning, men trots det stod han på fel sida när han lossade kabeln. Dessutom hade han sannolikt inte satt säkerhetslinan runt stolpen på rätt sätt.

Enligt Thomas Ohlsson är kravet från Eltel att anställda hos underentreprenörer har rätt utbildning, det vill säga arbete i stolpe och nedtagning av skadad från stolpe.

Ny arbetsmiljöplan

Varför teknikens kollega var så långt borta, trots att det är förbjudet med ensamarbete, har Eltels utredning inte tittat på närmare.

– Det är ett brott mot säkerheten. Men säkerhetsbrottet påverkade inte själva händelsen. Inte heller utfallet av det, eftersom det var andra personer som räddade teknikern.

Är inte det en fråga om tur?

– Visst är det så. Hade han blivit hängande där och blivit mer skadad då hade det kommit upp som en mer central fråga i utredningen.

– Vi har jobbat med säkerhet och har en del anvisningar i kontrakten men det når inte alltid riktigt ut till alla som gör jobben. Alla måste förstå att säkerheten måste förbättras. Förr eller senare händer det annars något riktigt allvarligt, säger Thomas Ohlsson.