”Nu börjar arbetet”, var det uttalade budskapet. Sedan tackade Valle för förtroendet och förklarade sig stolt, glad och förväntansfull, men även ödmjuk.

– För ensam är inte stark. Vi ska göra det här gemensamt.

Avtalsrörelsen pågår för fullt och när slipsen åkt av levererade Valle Karlsson några varningar.

– Passa er Almega, passa er alla som jävlas med Seko. Det kommer att göra ont att bråka med oss!

Lite senare i talet konstaterade han att det inte räcker med att skandera, man måste leverera också.

– Vi ska vara en seriös motpart, det är så vi vinner respekt och bygger ett starkt förbund, bygger Sveriges starkaste fack.

Valle Karlsson återkom ofta till den betydelse som de förtroendevalda har på alla nivåer och till det arbete de utför. Han uppmanade dem att vara stolta över sina uppdrag men att inte glömma att alltid finnas där för medlemmarna.

Budskapet från talarstolen var att han sin tur skulle tänka på dem genom att vara öppen för debatt och synpunkter.

– Jag tror på den öppna debatten. Det ska vara högt i tak, på riktigt och inte som en floskel. Alla ska våga säga nej, vara jobbiga. I vårt Seko ska debatten flöda, men när ett beslut är fattat har alla ett ansvar att föra ut det.

Det var tydligt att Valle är mån om att få alla förtroendevalda med sig, få alla att inse sin betydelse men också sitt ansvar. Inte bara de i kongressalen. Han berömde förbundets ”stridbara och skickliga” förhandlare ute i landet. Men krävde också deras närvaro på arbetsplatserna och påminde om behovet att värva medlemmar.

– Det lokala fackliga arbetet och kollektivavtalen är vår grund.

Den nya förbundsordförande pekade på svårigheter som minska medlemstal i förbundet, borgerligt krypskytte mot kollektivavtal och en arbetsmarknad som blir allt mer tudelad.

– Vi kan följa hela världen via Internet, men ändå är det många som inte vet hur människor lever vid nästa hållplats. Sverige glider isär och klyften blir allt djupare.

– Det är en utveckling som föder rasism och främlingsfientlighet. Att ta kampen mot den är en facklig fråga eftersom det handlar om allas lika värde, oavsett härkomst, kön eller sexuell läggning. Och vi måste leva som vi lär, varje gång vi hör nedsättande kommentarer måste vi visa att vi inte accepterar det.

– I vårt Seko har alla en plats.

I talet kommenterade Valle Karlsson den solidariska lönepolitiken, eller rättare sagt attackerna mot den.

– Det är lika mycket skitsnack nu som förr att lägre löner skapar nya jobb. För 40 år sedan skulle det hjälpa kvinnor in på arbetsmarknaden, nu handlar det om nyanlända.

Avslutningen av talet kan man säga var en sammanfattning och en principiell ståndpunkt, tillsammans med uttalandet att ”fler hjärnor tänker bättre än en”.

– Allt hänger ihop, bra kollektivavtal ger fler medlemmar och med fler medlemmar kan vi få bättre avtal.